I en vintage-champagne kommer druvorna från en årgång, en årgång. Vintagechampagne är således ett uttryck för årgången / årgången i fråga, i motsats till icke-vintage-champagne, som är gjord av en kombination av både årets druvor och förra årets druvor, som är gjorda för basvin.
Vintagechampagne tillverkas bara i de bästa årgångarna, där icke-vintage standard cuvée tillverkas varje år. Eftersom vintagechampagne endast tillverkas i den utsträckning vintagen tillåter är dessa exklusiva och därför också dyrare än icke-vintag. Vissa tillverkare, t.ex. Dom Perignon, gör bara vintagechampagner.
Större krav ställs på kvaliteten på druvorna och champagnens liggtid på sedimentet, sur lier, som är minst tre år. Den långa lagringstiden resulterar i en särskilt komplex smak, där noter av rostade nötter, brioche och toast dyker upp i kombination med mogna frukter och bär.
Vintagechampagne håller i många år i källaren, så tveka inte att handla när det finns en bra årgång!
Drick vintagechampagne för krämiga fiskrätter, skaldjur, svamp och vild fjäderfä.