Champagne Marguet, Chouilly Grand Cru Blanc de Blancs Brut Nature 2013

999.00 kr.

Champagne Marguet, Chouilly Grand Cru Blanc de Blancs Brut Nature 2013

category label Eko

Champagne Marguet, Chouilly Grand Cru Blanc de Blancs Brut Nature 2013

Serving tips

Ljus fisk
Fjäderfä
Skaldjur

Vår utvärdering

Benoit Marguet är en av Champagnes största talanger, och danske Søren Frank placerar honom till och med i kategorin Krug och Jacques Selosse i sin senaste bok om Champagne och ger därmed 6 gnistrande stjärnor till vad som dock kan beskrivas som bokens mest spektakulära under.

Han är nästa generation Selosse i den meningen att han tar det hela ett steg längre. Inget socker tillsätts till doseringen och inte heller någon tillsats av svavel längre. Är det naturvin? Ja, på pappret, men smaken är i sin egen kategori, och många vinprovare med klassisk smak är förtjusta här på jämställdhet med naturvinsentusiaster. Något som inte upplevs för ofta.

Benoit odlar Champagnes terroir, precis som det gör i Bourgogne. Kommuner hålls åtskilda och lanseras som sådana. Enstaka åkrar likaså, och hela tiden finns det, i rastlösa och kärleksfulla omfamningar med naturens naturliga möjligheter, nya viner på. Benoit är en enstöring som kombinerar det tekniska i vinproduktion, kontroll och renhet med de andliga, känsliga och jämna delarna av shamanism. Det är det bästa av två världar som – när allt lyckas – förenas på ett nästan övernaturligt sätt.

Här hans Champagne från en liten tomt med gamla vinstockar nära Chouilly klassad som 100% Grand Cru. Manuell skörd och sortering av druvorna före jäsning utan främmande jäststammar på ett fåtal begagnade fat och en enda lite större äggformad Foudre producerad vid Taransaud, och om den malolaktiska jäsningen inte sker naturligt i några av faten utelämnas den. Det mognar "sur Lie" till juli månad efter skörden där det slutliga vinet sätts ihop och buteljeras. Här får den efter den förnyade jäsningen utveckla sin mousse och aromer i mer än 40 månader innan fällningen skjuts bort och ersätts med vin från andra flaskor. Med andra ord en Brut Nature som helt utan filter (dosering) på ett förfinat sätt försöker kapsla in den unika terroir runt byn som ger namn åt vinet.

Om produkten

Benoit Marguet är en av Champagnes största talanger, och danske Søren Frank placerar honom till och med i kategorin Krug och Jacques Selosse i sin senaste bok om Champagne och ger därmed 6 gnistrande stjärnor till vad som dock kan beskrivas som bokens mest spektakulära under.

Han är nästa generation Selosse i den meningen att han tar det hela ett steg längre. Inget socker tillsätts till doseringen och inte heller någon tillsats av svavel längre. Är det naturvin? Ja, på pappret, men smaken är i sin egen kategori, och många vinprovare med klassisk smak är förtjusta här på jämställdhet med naturvinsentusiaster. Något som inte upplevs för ofta.

Benoit odlar Champagnes terroir, precis som det gör i Bourgogne. Kommuner hålls åtskilda och lanseras som sådana. Enstaka åkrar likaså, och hela tiden finns det, i rastlösa och kärleksfulla omfamningar med naturens naturliga möjligheter, nya viner på. Benoit är en enstöring som kombinerar det tekniska i vinproduktion, kontroll och renhet med de andliga, känsliga och jämna delarna av shamanism. Det är det bästa av två världar som – när allt lyckas – förenas på ett nästan övernaturligt sätt.

Här hans Champagne från en liten tomt med gamla vinstockar nära Chouilly klassad som 100% Grand Cru. Manuell skörd och sortering av druvorna före jäsning utan främmande jäststammar på ett fåtal begagnade fat och en enda lite större äggformad Foudre producerad vid Taransaud, och om den malolaktiska jäsningen inte sker naturligt i några av faten utelämnas den. Det mognar "sur Lie" till juli månad efter skörden där det slutliga vinet sätts ihop och buteljeras. Här får den efter den förnyade jäsningen utveckla sin mousse och aromer i mer än 40 månader innan fällningen skjuts bort och ersätts med vin från andra flaskor. Med andra ord en Brut Nature som helt utan filter (dosering) på ett förfinat sätt försöker kapsla in den unika terroir runt byn som ger namn åt vinet.

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.