Champagne Marguet, Cramant Grand Cru Blanc de Blancs Brut Nature 2015

1,199.00 kr.

Champagne Marguet, Cramant Grand Cru Blanc de Blancs Brut Nature 2015

category label Eko

Champagne Marguet, Cramant Grand Cru Blanc de Blancs Brut Nature 2015

Serving tips

Fjäderfä
Skaldjur

Om produkten

Benoit Marguet är en av Champagnes största talanger, och danske Søren Frank placerar honom till och med i kategorin Krug och Jacques Selosse i sin senaste bok om Champagne och ger därmed 6 gnistrande stjärnor till vad som kan beskrivas som bokens mest spektakulära underdog.

Han är nästa generation Selosse i den meningen att han tar det hela ett steg längre. Inget socker tillsätts i doseringen, och efter några år utan tillsats av svavel finns konserveringsmedlet svavlet kvar, men i så ultralåga doser att vi säkert fortfarande befinner oss i det naturliga vinuniversumet, och det exklusiva är att smak är nu i en egen kategori, där många vinkännare med klassisk smak är förtjusta på lika villkor som naturvinsentusiaster. Det är rent ut sagt fascinerande!

Benoit odlar Champagnes terroir, precis som det gör i Bourgogne. Kommunerna hålls åtskilda och lanseras som sådana. Enstaka åkrar likaså, och hela tiden finns det, i rastlösa och kärleksfulla omfamningar med naturens naturliga möjligheter, nya viner på. Benoit är helt enkelt en enstöring som förenar det tekniska i vinproduktion, kontroll och renhet med de andliga, känsliga och jämna delarna av shamanism. Det är det bästa av två världar som – när allt lyckas – förenas på ett nästan övernaturligt sätt!

Benoits producerade sin första Grand Cru Champagne på frukt från Avize och Cramant 2011 och här stjäl kan sedan för det mesta det mesta av frukten från det redan begränsade vinet för att ytterligare fokusera på terroir och resultatet är denna första take på en ren Grand Cru Cramant.

Manuell skörd och sortering av druvorna inför jäsning utan främmande jäststammar på några få använda fat och en enda lite större äggformad Foudre producerad vid Taransaud och om den malolaktiska jäsningen inte sker naturligt i några av faten är det helt enkelt utelämnad. Det mognar "sur Lie" till juli månad efter skörden där det slutliga vinet sätts ihop och buteljeras. Här får den efter den förnyade jäsningen utveckla sin mousse och aromer i mer än 40 månader innan fällningen skjuts bort och ersätts med vin från andra flaskor. Med andra ord en Brut Nature helt utan filter (dosering).

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.