Champagne Philipponnat, Champagne Blanc de Noirs Extra Brut 2018

999.00 kr.

Champagne Philipponnat, Champagne Blanc de Noirs Extra Brut 2018

Champagne Philipponnat, Champagne Blanc de Noirs Extra Brut 2018

Vår utvärdering

Resultatet är en lätt gyllene Champagne, som hälls upp med ett generöst krämigt skum och små fina pärlor. Pinot Noir-druvorna utmärker sig i form av noter av körsbär och vinbär, som tillsammans med mirabelle, persika och ett litet eko från den del av vinet som har fått lagras skapar fest i glaset. Sedan fyllig och mogen i munnen där mer persika, mango och mynta håller igång festen mot den fräscha mineralfinalen.

Om produkten

Philipponnats Blanc de Noirs producerades först på frukt från 2008 års skörd, då den sista biten Chardonnay togs bort från den tidigare Réserve Millésimée, som därmed lämnade sortimentet. Och sedan dess har det varit ett nöje att se hur denna Blanc de Noirs har blivit lite mer exakt för varje ny årgång, förmodligen för att Charles Philipponnat och hans källarmästare Thierry Garnier har blivit allt mer medvetna om vikten av att arbeta med en fantastisk druva material när du insisterar på den låga dosen och Extra Brut. Detta 2018, som bara är det 8:e i serien (eftersom vinet inte producerades 2010, 13 och 17) är alltså en ny triumf för det sammansvetsade paret.

Hemligheten är att de uteslutande arbetar med frukt från vingårdar med Premier- och Grand Cru-status på Montagne-de-Reims och Mareuil-sur-Ay, och att de bara använder musten från första pressningen. För att få större fokus och fräschör begränsas den malolaktiska jäsningen i ståltankarna och för den (lilla) delen som jäser på fat undviks den malolaktiska jäsningen helt. Resultatet är att du har basviner av hög, hög klass när den avslutande cuvéen kombineras, socker och förstärkt naturlig jäst tillsätts under våren. Vinet får sedan mogna med jästresterna i 5 år fram till mars 2023, då de första flaskorna disgorges till Extra brut med en dos på bara 4,25 g./l.

Volymen har som förstås skruvats upp rejält så det är en Champagne som förtjänar att ställas på bordet och här kan man skippa både fisken och skaldjuren. Prova istället till fågelvilt, till rätter med anka och gås eller tillsammans med den förbjudna fettlevern.

Serving tips

Aperitif
Fet fisk
Ljus fisk
Fjäderfä
Skaldjur

Anbefalinger

Gula viner

Krämig & krispig
Viner med en krämig munkänsla och frisk bakomliggande syra. En arombild som domineras av mogna och gyllene frukter och inslag av fatlagring. Ofta viner i den högre kvalitetsklassen. Vinerna serveras till krämiga rätter med fisk eller fjäderfä. Gula viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Gula äpplen, ananas, mango, mogna persikor, citronskal, äppelpaj, apelsiner, smör, yoghurt, nötter, brioche och vanilj.
Vinområden Bourgogne, Champagne, Oregon, Nya Zeeland, Sydafrika, Washington och Norditalien.
Druvor & typer Chardonnay (fatlagrad), albariño, pinot gris och chenin blanc (Sydafrika).

Cerise viner

Lätt & fruktig
Viner som är fruktiga och lättdruckna med en frisk syra. Cerise viner har ett feminint och elegant uttryck. Fruktprofilen domineras av röda bär och eventuella inslag från fatlagring. Servera till kraftiga vegetariska rätter, fjäderfä eller fläsk. Cerise viner kommer från områden med måttligt till svalt klimat.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, vanilj och kokos.
Vinområden Piemonte, Veneto, Toscana, Sicilien, Tyskland, Alsace, Loire, Sydafrika, Chile, Kalifornien, Australien och Nya Zeeland.
Druvor & typer Pinot noir, barbera, grenache, valpolicella och sangiovese.