La Pievuccia, Toscana Rosso 2019 1 liter

219.00 kr.
customer-list-add

La Pievuccia, Toscana Rosso 2019 1 liter

category label Eko

La Pievuccia, Toscana Rosso 2019 1 liter

Vår utvärdering

Det här är det fina röda bordsvinet på litersflaska från La Pievuccia som sedan starten 1994 vänt den konventionella produktionen ryggen och strävat efter hållbarhet både bland vinstockar och i källaren som är stängd för enzymer, främmande jäststammar, konstgjorda tanniner och försurning.

Det här är med andra ord vin från en av de tidigaste ekologiskt-biodynamiska och faktiskt även naturliga vinpionjärerna i Toscana, som tog bestick av framtidens år innan myndigheternas olika frimärken och godkännanden kördes på plats.

La Pievuccia ligger i Castiglion Fiorentino i södra Toscana mellan Arezzo och Lago di Trasimeno, där det förstås finns gott om Sangiovese på agendan, men då man inte är lika belastad av disciplinerna som i de mer kända distrikten som Montalcino och Montepulciano , det finns även plats för Freestyle. Som vinmakaren Riccardo Papini uttrycker det: "Vi har inget namn som kan hjälpa oss med försäljningen, och därför producerar vi de viner som vi gillar och som gästerna i vår agriturismo njuter av medan de är här och köper med dem hem. , när du reser".

Här handlar det främst om Sangiovese, men även en hel del Merlot för att slå ett lite fylligare uttryck. Det sker förstås manuell skörd, först Merlot och några veckor senare Sangiovese. Druvklasarna prepareras redan under plockningen och körs ner till vingården på ladugården till familjens gamla Vespa, där en ytterligare sortering sker på ett bord framför vingården innan alla stjälkar tas bort och druvorna efter en lätt krossning rök upp i små rostfria tankar. Här jäser vinet spontant utan temperaturkontroll i 2-3 veckor med daglig omrörning när skalen stiger till ytan. Det slutliga vinet kombineras sedan och efter 6 månaders mognad i en fatfri zon buteljeras det utan klarning eller filtrering, men med tillsats av precis så mycket svavel att vi, som Riccardo Papini uttrycker det, "kan förvänta oss ganska liknande upplevelser ".

Ett härligt gemytligt lättsamt och saftigt rödvin som verkligen flagnar för det lilla ordet "drickbarhet", som helst inte vill översättas till danska. Som Riccardo Papini uttrycker det: ”Vi tror inte på meditationsgrisar. Vårt credo är funktionella viner som tar fram det bästa ur våra gäster och de måltider vi serverar.”

Vinet produceras uteslutande genom användning av förnybar energi och av etiska skäl buteljeras det på lätta flaskor, där den minskade vikten räknas positivt på CO2-kontona för både transport och återvinning. Etiketter är gjorda av återvunnet papper och slutligen har proppar gjorda av 100 % biologiskt nedbrytbara sockerrörsfibrer använts.

Om produkten

Det här är det fina röda bordsvinet på litersflaska från La Pievuccia som sedan starten 1994 vänt den konventionella produktionen ryggen och strävat efter hållbarhet både bland vinstockar och i källaren som är stängd för enzymer, främmande jäststammar, konstgjorda tanniner och försurning.

Det här är med andra ord vin från en av de tidigaste ekologiskt-biodynamiska och faktiskt även naturliga vinpionjärerna i Toscana, som tog bestick av framtidens år innan myndigheternas olika frimärken och godkännanden kördes på plats.

La Pievuccia ligger i Castiglion Fiorentino i södra Toscana mellan Arezzo och Lago di Trasimeno, där det förstås finns gott om Sangiovese på agendan, men då man inte är lika belastad av disciplinerna som i de mer kända distrikten som Montalcino och Montepulciano , det finns även plats för Freestyle. Som vinmakaren Riccardo Papini uttrycker det: "Vi har inget namn som kan hjälpa oss med försäljningen, och därför producerar vi de viner som vi gillar och som gästerna i vår agriturismo njuter av medan de är här och köper med dem hem. , när du reser".

Här handlar det främst om Sangiovese, men även en hel del Merlot för att slå ett lite fylligare uttryck. Det sker förstås manuell skörd, först Merlot och några veckor senare Sangiovese. Druvklasarna prepareras redan under plockningen och körs ner till vingården på ladugården till familjens gamla Vespa, där en ytterligare sortering sker på ett bord framför vingården innan alla stjälkar tas bort och druvorna efter en lätt krossning rök upp i små rostfria tankar. Här jäser vinet spontant utan temperaturkontroll i 2-3 veckor med daglig omrörning när skalen stiger till ytan. Det slutliga vinet kombineras sedan och efter 6 månaders mognad i en fatfri zon buteljeras det utan klarning eller filtrering, men med tillsats av precis så mycket svavel att vi, som Riccardo Papini uttrycker det, "kan förvänta oss ganska liknande upplevelser ".

Ett härligt gemytligt lättsamt och saftigt rödvin som verkligen flagnar för det lilla ordet "drickbarhet", som helst inte vill översättas till danska. Som Riccardo Papini uttrycker det: ”Vi tror inte på meditationsgrisar. Vårt credo är funktionella viner som tar fram det bästa ur våra gäster och de måltider vi serverar.”

Vinet produceras uteslutande genom användning av förnybar energi och av etiska skäl buteljeras det på lätta flaskor, där den minskade vikten räknas positivt på CO2-kontona för både transport och återvinning. Etiketter är gjorda av återvunnet papper och slutligen har proppar gjorda av 100 % biologiskt nedbrytbara sockerrörsfibrer använts.

Serving tips

Fjäderfä
Ljust kött

Anbefalinger

Röda viner

Komplex & elegant
Viner som är komplexa, eleganta och sofistikerade. Deras elegans och komplexitet uppnås antingen på grund av ålder eller kvalitet. Vinerna är oftast av hög kvalitet och har fått den yppersta behandlingen hos producenten. Servera till rätter med vilt och svamp. Röda viner kommer från några av världens mest kända vinområden, där jordmån, tradition och hantverk går upp i en högre nivå.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, svamp, skogsbotten, kostall, tjära, tobak, torkad frukt, vanilj och kokos.
Vinområden Bourgogne, Piemonte (barolo/barbaresco), Brunello di Montalcino, Chianti, Rioja, Sicilien och Oregon.
Druvor & typer Pinot noir, nebbiolo, sangiovese, tempranillo och nerello mascalese.