La Pievuccia, Toscana Bianco 2019 1 liter

199.00 kr.

La Pievuccia, Toscana Bianco 2019 1 liter

category label Eko

La Pievuccia, Toscana Bianco 2019 1 liter

Serving tips

Fet fisk
Ljus fisk
Skaldjur

Om produkten

Det här är den mycket charmiga vita litersflaskan från La Pievuccia som sedan starten 1994 vänt den konventionella produktionen ryggen och strävat efter hållbarhet både ute i vinstocken och i källaren som är stängd för enzymer, främmande jäststammar, konstgjorda. tanniner och försurning.

Detta är med andra ord vin från en av de tidigaste ekologiskt-biodynamiska och faktiskt även naturvinspionjärerna i Toscana, som tog bestick av framtidens år innan myndigheternas olika frimärken och godkännanden kördes på plats.

La Pievuccia ligger i Castiglion Fiorentino i södra Toscana mellan Arezzo och Lago di Trasimeno, där det förstås finns gott om Sangiovese på agendan, men då man inte är lika belastad av disciplinerna som i de mer kända distrikten som Montalcino och Montepulciano , det finns även plats för Freestyle med de gröna druvorna Trebbiano, Chardonnay och den lite ovanligare Incrocio Manzoni. Som vinmakaren Riccardo Papini uttrycker det: "Vi har inget namn som kan hjälpa oss med försäljningen och därför producerar vi de viner vi gillar och som gästerna i vår agriturismo njuter av medan de är här och köper med dem när de reser".

Det är förstås manuell skörd och druvklasarna putsas redan under plockningen, varefter de körs ner till vingården på ladugården till familjens gamla Vespa, varifrån de röks direkt i pneumatiska pressen. Därefter jäsning i rostfritt stål och betong varefter vinet från de 3 druvorna mognar sur Lie i 4 månader innan det slutliga vinet sätts ihop och buteljeras utan klarning eller filtrering, men med tillsats av lika mycket svavel som vi som Riccardo Papini formulera det " kan förvänta sig ganska liknande upplevelser ".

Ett lätt blommande, lätt örtigt, härligt fruktigt, rakt och helt torrt vitt vin där friskheten är lika baserad på bitter och syrlig citrus. Den smakar jättegott direkt från kylen som lite extra bortskämd medan du går och lagar mat till dina gäster, och den passar även utmärkt som välkomst på terrassen och bäst av allt till alla sorters serveringar av fisk, skaldjur och grönsaker. Som Riccardo Papini uttrycker det: ”Vi tror inte på meditationsgrisar. Vårt credo är funktionella viner som tar fram det bästa ur våra gäster och de måltider vi serverar.”

Vinet tillverkas uteslutande genom användning av förnybar energi (solceller) och av etiska skäl buteljeras det på lätta flaskor, där den minskade vikten räknas positivt på CO2-kontona för både transport och återvinning. Etiketterna är gjorda av återvunnet papper och slutligen har proppar gjorda av 100 % biologiskt nedbrytbara sockerrörsfibrer använts.

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer: Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden: Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer: Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.