Colombaia, Toscana Rosso Tuttifrutti 2019

299.00 kr.

Colombaia, Toscana Rosso Tuttifrutti 2019

category label Eko

Colombaia, Toscana Rosso Tuttifrutti 2019

Om produkten

Detta är inte en typisk toskansk sangiovese, om sådan finns alls, utan snarare ett typiskt uttryck för den nyfikna kreativa kraften som det supersympatiska gifta paret Helena och Dante Lomazzi fortfarande är begåvade med vid sin lilla vingård Colombaia på en kulle så cirka. halvvägs mellan San Gimignano och Siena.

Varje år ändras nyanserna på deras etiketter beroende på vad som hamnar i flaskorna och när vinerna är på väg ut på en tangent eller bara nyfiken, ersätts de upprättstående Bordeaux-flaskorna med något mer jovialt. De så kallade Burgundy-flaskorna.

Denna lilla juicebomb av ett vin som de, även om de inte uttrycks på etiketten, kallar "Tutti Frutti", är därmed över i experimentavdelningen. Det är inte en fältblandning så en samtidig skörd av Sangiovese, Canaiolo och Malvasia Nera som jäser tillsammans utan främmande jäststammar och utan temperaturkontroll i rostfritt stål utan att krossa druvorna och med cirka 60% hela kluster i något som liknar en maceration carbonique ser ut tycka om. Vinet får stelna / mogna i 10 månader i tanken innan Helena och Dante menar det genom att vara färdiga, varefter de knackar på det utan förtydligande, filtrering eller tillsats av svavel.

Ett saftigt och rakt vin med medelhög kropp som bara bör få andas efter att det släppts med proppen så att den första funkiness minskar lite samtidigt som vinet mjuknar. Sedan i näsan trevlig rik på mörka körsbär, vinbär och gröna och lite bittra örter och sedan i munnen trevligt vital tack vare nästan lekfulla tanniner och en färsk syra som verkligen verkar gynnsam när maten kommer till bordet.

Serving tips

Biff på grillen
Ljust kött
Mörkt kött

Anbefalinger

Röda viner

Komplex & elegant
Viner som är komplexa, eleganta och sofistikerade. Deras elegans och komplexitet uppnås antingen på grund av ålder eller kvalitet. Vinerna är oftast av hög kvalitet och har fått den yppersta behandlingen hos producenten. Servera till rätter med vilt och svamp. Röda viner kommer från några av världens mest kända vinområden, där jordmån, tradition och hantverk går upp i en högre nivå.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, svamp, skogsbotten, kostall, tjära, tobak, torkad frukt, vanilj och kokos.
Vinområden Bourgogne, Piemonte (barolo/barbaresco), Brunello di Montalcino, Chianti, Rioja, Sicilien och Oregon.
Druvor & typer Pinot noir, nebbiolo, sangiovese, tempranillo och nerello mascalese.