Tenuta di Ghizzano, Veneroso Terre di Pisa 2018 Øko

449.00 kr.

Tenuta di Ghizzano, Veneroso Terre di Pisa 2018 Øko

category label Eko

Tenuta di Ghizzano, Veneroso Terre di Pisa 2018 Øko

Vår utvärdering

Saftigt, kraftfullt, helt klart och komplext signaturvin på 70 % Sangiovese och 30 % Cabernet Sauvignon. Toscana när den är som bäst!

Om produkten

Saftigt, kraftfullt, helt klart och komplext signaturvin på 70 % Sangiovese och 30 % Cabernet Sauvignon. Toscana när den är som bäst!

Tenuta di Ghizzanos Signature-vin är ett banbrytande ekologiskt vin – på sitt sätt ärkeklassiskt, å andra sidan helt unikt – som visar vägen för de andra, mindre kända producenterna i detta lilla men spännande högkvalitativa område strax väster om Chianti. Byggstenarna består alltså av ca. 70 % Sangiovese och 30 % Cabernet Sauvignon från vingårdens bästa fält, som liksom resten av beståndet på Ghizzano trivs med den ekologiska och biodynamiska filosofi som de härstammar från.

Smaken är därför både saftig, kraftfull, helt klar och komplex – d.v.s Toscana när den är som bäst!

Efter den manuella skörden förs de färska druvorna försiktigt till vingården där de sorteras och trampas försiktigt innan de hälls upp i stora öppna träbehållare för jäsning. Här lämnas sedan arbetet till vildjästen, som spontant påbörjar den tre veckor långa förvandlingen av must till vin.

När vinet jäst klart hälls det från druvskalen och vidare till 500-liters ekfat för 16 månaders lagring där det får byggas på med extra aromer samtidigt som kanterna rundas.

Därför är det färdiga vinet i den fylliga, om än långt ifrån överdådiga, änden av spektrat, även i doften, där mörka plommon, lätt bittra körsbär och delikata svarta vinbär erbjuder valnötter, salvia, mynta, skogsbotten, järn och till och med lite färsk piptobak för att dansa. .

Smaken är stark utan att vara intensiv, fyllig utan att vara djärv och generös utan att vara söt. Tanninstrukturen är så mogen att den nästan blir krämig, samtidigt som fruktsyran och mineralenergin höjer nivån högt i den långa, komplexa och ändå saftiga eftersmaken.

Det här är ett härligt "allround rött vin", som dock särskilt utmärker sig med grytor och liknande rejäla rätter - inte minst från det italienska köket i form av en omgång vildsvinsragù, Osso Bucco eller olika lufttorkade skinkor och korvar. Prova en långstekt aubergine, som längs vägen serveras med en vitlöksintensiv tomatsås och olivolja-vända salviablad på toppen.

Häll den gärna i en karaff en timme innan du serverar den – gärna i 15-18 grader.

Serving tips

Biff på grillen
Ljust kött
Mörkt kött

Anbefalinger

Lila viner

Kraftig & fruktig
Viner med stor intensitet, fruktighet och power. Viner som är mörka och mycket mogna i fruktbilden. Servera de kraftiga och intensiva vinerna med rött kött, kraftiga grytor eller BBQ. Lila viner kommer ofta från områden med mycket sol och värme. Lila starkvin serveras med blåmögelost och chokladdesserter.
Aromer Svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär, plommon, blåbär, söt lakrits, söt tobak, kanderade bär, kaffe, choklad, vanilj och kokos.
Vinområden Södra Frankrike, Spanien, Portugal, Ribera del Duero, Priorat, södra Italien, Kalifornien, Argentina och Australien.
Druvor & typer Cabernet sauvignon, merlot, tempranillo, syrah, grenache, primitivo/zinfandel, negroamaro, carmenere och malbec.

Röda viner

Komplex & elegant
Viner som är komplexa, eleganta och sofistikerade. Deras elegans och komplexitet uppnås antingen på grund av ålder eller kvalitet. Vinerna är oftast av hög kvalitet och har fått den yppersta behandlingen hos producenten. Servera till rätter med vilt och svamp. Röda viner kommer från några av världens mest kända vinområden, där jordmån, tradition och hantverk går upp i en högre nivå.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, svamp, skogsbotten, kostall, tjära, tobak, torkad frukt, vanilj och kokos.
Vinområden Bourgogne, Piemonte (barolo/barbaresco), Brunello di Montalcino, Chianti, Rioja, Sicilien och Oregon.
Druvor & typer Pinot noir, nebbiolo, sangiovese, tempranillo och nerello mascalese.