Tenuta di Ghizzano, Nambrot 2019 Øko

749.00 kr.
customer-list-add

Tenuta di Ghizzano, Nambrot 2019 Øko

category label Eko

Tenuta di Ghizzano, Nambrot 2019 Øko

Vår utvärdering

Biodynamisk, vältrampad och historisk Super Tuscan på 60% Merlot, 20% Cabernet Franc och 20% Petit Verdot!

Om produkten

År 1370 grundade greve Franco Nambrot – riddare under Karl den Store – byn Ghizzano, där hans ättlingar bosatte sig. Med detta vin hyllar alltså grevinnan Ginevra Venerosi Pesciolini sin förfader, som inte var rädd för att gå sin egen väg - för övrigt precis som vinet, som med sitt höga innehåll av Merlot var en av pionjärerna bakom internationellt inspirerade toskanska viner som skulle bli kända och älskade under smeknamnet "Super Tuscans".

Idag tillverkas Nambrot av cirka 60% Merlot, 20% Cabernet Franc och 20% Petit Verdot. Framför allt är Petit Verdot ett intressant tillskott eftersom det ofta spelar en mycket liten roll i familjevinerna i Bordeaux, där det historiskt har kämpat för att mogna fullt ut. Men i det varmare klimatet i Toscana får man ut mycket mer av druvsorten än i Bordeaux, vilket skapar en smakkombination som nästan bara finns här på Tenuta di Ghizzano.

I vingården respekteras den historiska vinklingen med gamla goda dygder i form av fotstamp och sedan jäsning på druvornas egen, vilda jästkultur – precis som på den gamla goda tiden. I slutet av jäsningen hälls det unga vinet på stora 500-liters ekfat där det åldras i 18 månader. Sedan följer ytterligare ett år i tanken, där det kan ackumuleras och sakta utan insatser utifrån.

När vinet smakas knappt 4 år efter skörd har det en extrovert och karismatisk personlighet av mörka blåbär, svarta vinbär och körsbärsfrukter som svävar fritt bland toner av nybryggd espresso, cederträ, tobak, torkade örter och läder.

Smaken är genomgående i en full hals med både helt höga, djupa och fylliga toner som ekar och ekar länge efteråt.

Nambrot är ett grillvin som är född att passa till det bästa köttet och bakad potatis serverat med kryddsmör (örter, vitlök, paprika...) och panerad squash, som också ska avnjutas på grillen. Alternativt kan den avnjutas i rejäla grytor höst och vinter.

Vi föreslår att du njuter av den vid 16-18 grader, gärna i upp till 20 år från skördeåret. Kanske ännu längre...?

Serving tips

Biff på grillen
Ljust kött
Mörkt kött

Anbefalinger

Lila viner

Kraftig & fruktig
Viner med stor intensitet, fruktighet och power. Viner som är mörka och mycket mogna i fruktbilden. Servera de kraftiga och intensiva vinerna med rött kött, kraftiga grytor eller BBQ. Lila viner kommer ofta från områden med mycket sol och värme. Lila starkvin serveras med blåmögelost och chokladdesserter.
Aromer Svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär, plommon, blåbär, söt lakrits, söt tobak, kanderade bär, kaffe, choklad, vanilj och kokos.
Vinområden Södra Frankrike, Spanien, Portugal, Ribera del Duero, Priorat, södra Italien, Kalifornien, Argentina och Australien.
Druvor & typer Cabernet sauvignon, merlot, tempranillo, syrah, grenache, primitivo/zinfandel, negroamaro, carmenere och malbec.

Röda viner

Komplex & elegant
Viner som är komplexa, eleganta och sofistikerade. Deras elegans och komplexitet uppnås antingen på grund av ålder eller kvalitet. Vinerna är oftast av hög kvalitet och har fått den yppersta behandlingen hos producenten. Servera till rätter med vilt och svamp. Röda viner kommer från några av världens mest kända vinområden, där jordmån, tradition och hantverk går upp i en högre nivå.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, svamp, skogsbotten, kostall, tjära, tobak, torkad frukt, vanilj och kokos.
Vinområden Bourgogne, Piemonte (barolo/barbaresco), Brunello di Montalcino, Chianti, Rioja, Sicilien och Oregon.
Druvor & typer Pinot noir, nebbiolo, sangiovese, tempranillo och nerello mascalese.