Sylvain Debord, Meursault 2020

1,199.00 kr.

Sylvain Debord, Meursault 2020

Sylvain Debord, Meursault 2020

Vår utvärdering

Läcker Meursault med fyllighet, kallt smör och fin syra. En Meursault där allt är där det ska!

Om produkten

Ahhh, Meursault... I mångas ögon den ultimata kommunen när man ska beskriva fylligheten och storheten som har gjort Chardonnay till världens mest eftertraktade druva för vitvin. Och till det måste vi bara säga: I Sylvain Debords minutiöst odlade, sprayfria Meursault finns allt där det ska!

I källaren låter Sylvain den vilda jästen från druvorna och deras omgivning göra jobbet med att förvandla druvmust till vin. Jäsningen sker också på i första hand neutrala barriquer och här får vinet sedan jäsa på jästfällningen i ett och ett halvt år eller tills det bedöms vara färdigmognat. De flesta år avstår Sylvain Debord från att röra över den kvarvarande jästen alls, i själva verket måste den bara lämnas ifred och bygga sin struktur och komplexitet av sig själv i den takt den nu tar och där den kan hänga med.

När vinet äntligen buteljerats (ofiltrerat), släppts och hittat in i vinglaset är det alltså med mästaröverblick och lockande stil:

I näsan härskar noter av mogna gula frukter, darrande färskt citronskal, färska och rostade nötter och den finaste blommiga honungen bakom en transparent, lätt reducerande gardin av nyslagen tändsticka och regnvåta mineraler.

På tungan är vinet på en gång knivskarpt och klassiskt Meursault fylligt tack vare en darrande frisk syra som ständigt håller den fylliga och krämiga kroppen uppe i en slank och sammansatt gestalt. Eftersmaken är intensiv och långvarig med en sval mineralitet som ger en lång och tillfredsställande känsla under lång tid efter sista klunken.

Prova Sylvain Debords underbara Meursault med fisk och stekt skaldjur eller till eleganta rätter med fågel eller fläsk.

Serving tips

Fet fisk
Ljus fisk
Fjäderfä
Skaldjur

Anbefalinger

Gula viner

Krämig & krispig
Viner med en krämig munkänsla och frisk bakomliggande syra. En arombild som domineras av mogna och gyllene frukter och inslag av fatlagring. Ofta viner i den högre kvalitetsklassen. Vinerna serveras till krämiga rätter med fisk eller fjäderfä. Gula viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Gula äpplen, ananas, mango, mogna persikor, citronskal, äppelpaj, apelsiner, smör, yoghurt, nötter, brioche och vanilj.
Vinområden Bourgogne, Champagne, Oregon, Nya Zeeland, Sydafrika, Washington och Norditalien.
Druvor & typer Chardonnay (fatlagrad), albariño, pinot gris och chenin blanc (Sydafrika).