Rabino Luigi Giuseppe, Roero DOCG 2020

249.00 kr.

Rabino Luigi Giuseppe, Roero DOCG 2020

Rabino Luigi Giuseppe, Roero DOCG 2020

Kropp Medium
Aciditet Høj
Sötma Tør

Aroma

Rød frugt
Andre krydderier
Fad

Vår utvärdering

Vi kan alla hitta en Barolo eller Barbaresco som smakar fantastiskt. Om priset är oväsentligt är det bara att ta för sig av rätterna. Men Nebbiolo som sätter Barolo & Barbaresco i skuggan till 2-3 gånger priset. Är det möjligt? Det korta svaret är ja.

Om produkten

Roero är kungen. Så beskriver Rabino Luigi Giuseppe själv vinet som gjorts av den piemontesiska stoltheten Nebbiolo. Druvorna kommer från de bästa sydvästlägena sluttningarna i Canale, Roero. Här badar vingårdarna i sol hela dagen. Den 1:a generationen i familjen kallade dessa backar "Souri" vilket fritt översatt betyder "där solen följer dig hela dagen".

Tack vare den sandiga jorden och de gamla vinstockarna ger just dessa sluttningar en låg men enormt koncentrerad avkastning. Efter skörden vinifieras vinet först i ståltankar i 8 dagar och överförs sedan till träfaten där vinet utvecklas under de följande 24 månaderna.

I glaset visar vinet sin storhet direkt. Med sin fasta Nebbiolo-karaktär av läder, tobak, vildhallon och blåbär inlindade i kryddor från de 2 åren på fat med kryddnejlika och lite kanel. Arombilden kommer att förändras med tiden i flaskan, och ett nytt lager av komplexitet kommer att dyka upp, med nyanser av undervegetation och tryffel. Just flasklagringen och den - med tiden - ytterligare komplexiteten gör Nebbiolo till ett av de mest lämpliga vinerna i världen.

Nebbiolo har vanligtvis hög syra och hög halt av tannin/torrsubstans. Detta gäller även här. Tanninerna är mjuka och finkorniga och just vinets struktur gör det idealiskt till kötträtter med nötkött eller vilt. Med rätt kombination med mat kommer syran och tanninet i vinet att bidra till att förhöja upplevelsen.

Aroma

Rød frugt
Andre krydderier
Fad

Facts

Tannin:
Høj
Sötma:
Tør
Aciditet:
Høj
Kropp:
Medium
Smakprofil:
Område:
Årgång:
2020
Odling:
Konventionell
Storlek:
750 ml
Alkohol %:
14,00
Korkvariant:
Kork
Serveringstemperatur:
15-17°C
Passar till:

Serving tips

Mörkt kött

Anbefalinger

Bruna viner

Komplex & intensiv
Viner med stor intensitet, djup och komplexitet. Vinerna har många lager i sin arombild och en kombination av kraft och komplexitet som uppnås på grund av ålder eller lagringstid på fat. Servera till kraftiga rätter med nötkött, lamm eller fläsk. Bruna viner kommer från hela världen och är ofta det yppersta som vinmakarna kan uppnå. Bruna starkvin passar bra till ostbrickan eller kraftiga desserter.
Aromer Svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär, plommon, blåbär, peppar, tobak, kaffe, skogsbotten, stall, blod, rök, choklad, vanilj och kokos.
Vinområden Bordeaux, Sydrhône, Nordrhône, Rioja, Ribera del Duero, Amarone, Australien och Kalifornien
Druvor & typer Syrah, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och tempranillo.

Röda viner

Komplex & elegant
Viner som är komplexa, eleganta och sofistikerade. Deras elegans och komplexitet uppnås antingen på grund av ålder eller kvalitet. Vinerna är oftast av hög kvalitet och har fått den yppersta behandlingen hos producenten. Servera till rätter med vilt och svamp. Röda viner kommer från några av världens mest kända vinområden, där jordmån, tradition och hantverk går upp i en högre nivå.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, svamp, skogsbotten, kostall, tjära, tobak, torkad frukt, vanilj och kokos.
Vinområden Bourgogne, Piemonte (barolo/barbaresco), Brunello di Montalcino, Chianti, Rioja, Sicilien och Oregon.
Druvor & typer Pinot noir, nebbiolo, sangiovese, tempranillo och nerello mascalese.