Le Radici, Barolo DOCG 2020

299.00 kr.

Le Radici, Barolo DOCG 2020

Le Radici, Barolo DOCG 2020

Vår utvärdering

I alla de stora Barolo-vinerna finns ett hav av doftnyanser och smakintryck. Några av de vanligaste är: rosenblad, lakrits, violer, lägereld, mynt, läder, tryffel, skogsgolv etc. I detta vin hittar du också många fina dofter. När vinet är stängt påminner det om mint, kamfer och modellim. När vinet har syresatt något, kommer de vackra blommande och fruktiga noterna framåt. Särskilt de torkade rosenblad och violer, men också de saftiga anteckningarna av körsbär och plommon.

Om produkten

Från det kuperade landskapet i Piemonte kommer denna härliga Barolo. Hela Barolo-området är indelat i flera delområden med kända namn som: Monforte d'Alba, Serralunga d'Alba, Castiglione Falletto och La Morra. Härifrån kommer några av de bästa Italien att skryta av elda, kraftfulla och intensiva Nebbiolo-viner, som samtidigt har enastående elegans och finess. Detta vin kommer från området och är en blandning av de olika områdena, men mest från La Morra, där producenten också hör hemma. Barolo vinified och flaskas av en av Piemonte berömda vinhus, som dock inte namngav vinet. Druvmaterialet är taget från lite yngre pinnar än de de använder för sina bästa viner, så det är ett slags bulvin i en otroligt hög klass.

Namnet Le Radici, som betyder rötterna, hänvisar till tanken att återvända till den ursprungliga typetroprodukten, vilket återspeglar egenskaperna hos Barolo-området så välkänt.
Förvaring: Producenten är modernistiskt inställd och detta återspeglas naturligtvis i vinet. Den lagras i minst 20 månader i barriques och är gjord enligt modern Barolo stil. Det vill säga en relativt kort maceration, företrädesvis i rotorfermentorer, för att förbättra färgintensiteten och rimligt höga temperaturer under jäsningen. Metoden gör Barolo-vinet lite mjukare i tannin och lite mer saftigt i smaken.

Doft och smak: I alla de stora Barolo-vinerna finns ett hav av doft av nyanser och smakintryck. Några av de vanligaste är: rosenblad, lakrits, violer, lägereld, mynt, läder, tryffel, skogsgolv etc. I det här vinet hittar du också många fina dofter. När vinet är stängt påminner det om mint, kamfer och modellim. När vinet har syresatt något, kommer de vackra blommande och fruktiga noterna framåt. Särskilt de torkade rosenblad och violer, men också de saftiga anteckningarna av körsbär och plommon.

Gastronomi: För alla stora viner hör god mat. I det här fallet måste du också hitta de bästa Piemonte-rätterna. Allt som är braised och grillat med kalvkött eller nötkött passar det här vinet väl. Risotto, starkare pastarätter och tomatbaserade såser är också bra för vinet. Njut av det vid 16-18 grader och ge det en lätt oxidation före servering. Vinet har en lagringspotential på ca 10 år från skördeåret.

Serving tips

Kryddstark mat
Mörkt kött
Kraftig ost

Anbefalinger

Bruna viner

Komplex & intensiv
Viner med stor intensitet, djup och komplexitet. Vinerna har många lager i sin arombild och en kombination av kraft och komplexitet som uppnås på grund av ålder eller lagringstid på fat. Servera till kraftiga rätter med nötkött, lamm eller fläsk. Bruna viner kommer från hela världen och är ofta det yppersta som vinmakarna kan uppnå. Bruna starkvin passar bra till ostbrickan eller kraftiga desserter.
Aromer Svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär, plommon, blåbär, peppar, tobak, kaffe, skogsbotten, stall, blod, rök, choklad, vanilj och kokos.
Vinområden Bordeaux, Sydrhône, Nordrhône, Rioja, Ribera del Duero, Amarone, Australien och Kalifornien
Druvor & typer Syrah, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och tempranillo.

Röda viner

Komplex & elegant
Viner som är komplexa, eleganta och sofistikerade. Deras elegans och komplexitet uppnås antingen på grund av ålder eller kvalitet. Vinerna är oftast av hög kvalitet och har fått den yppersta behandlingen hos producenten. Servera till rätter med vilt och svamp. Röda viner kommer från några av världens mest kända vinområden, där jordmån, tradition och hantverk går upp i en högre nivå.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, svamp, skogsbotten, kostall, tjära, tobak, torkad frukt, vanilj och kokos.
Vinområden Bourgogne, Piemonte (barolo/barbaresco), Brunello di Montalcino, Chianti, Rioja, Sicilien och Oregon.
Druvor & typer Pinot noir, nebbiolo, sangiovese, tempranillo och nerello mascalese.