La Pievuccia, Toscana Rima Bianco 2019

249.00 kr.

La Pievuccia, Toscana Rima Bianco 2019

La Pievuccia, Toscana Rima Bianco 2019

Serving tips

Fet fisk
Ljus fisk
Skaldjur

Om produkten

Delikat och dessutom lite ovanligt vitt vin från La Pievuccia som sedan starten 1994 vänt den konventionella produktionen ryggen och strävat efter hållbarhet både ute bland vinstockarna och i källaren som är stängd för enzymer, främmande jäststammar, konstgjorda tanniner och försurning. Detta är med andra ord vin från en av de tidigaste ekologiskt-biodynamiska och faktiskt även naturvinspionjärerna i Toscana, som tog bestick av framtidens år innan myndigheternas olika frimärken och godkännanden kördes på plats.

Vingården ligger i Castiglion Fiorentino i södra Toscana mellan Arezzo och Lago di Trasimeno, där det förstås finns gott om Sangiovese på agendan, men eftersom man inte är lika tyngd av disciplinerna som i de mer kända distrikten finns det också utrymme att Freestyle med mer vitt vin och med druvsorter som man inte möter varje dag i Toscana. Som vinmakaren Riccardo Papini uttrycker det: "Vi har inget namn som kan hjälpa oss med försäljningen, och därför producerar vi viner som vi gillar och som gästerna i vår agriturismo kan njuta av medan de är här och köpa med dem hem. , när du reser".

Här är det alltså den ganska sällsynte Manzoni Bianco som får spela huvudrollen. Eller snarare Incrocio Manzoni 6.0.13, som den kom att kallas när professor Luigi Manzoni 1936 träffade rätt korsning mellan Riesling Renano och Pinot Bianco på den berömda lantbruksskolan i Conegliano uppe bakom Venedig.

Det är frukter från 26-32 år gamla vinstockar, och såklart en manuell skörd där druvklasarna putsas redan under plockningen, varefter de körs ner till vingården på ladugården till familjens gamla Vespa. Här tas alla stjälkar bort innan druvorna ryker i den pneumatiska pressen. Därefter jäsning i rostfritt stål och 8 månaders mognad sur Lie innan den slutliga cuvéen sätts ihop och buteljeras i april 2020 utan klarning eller filtrering, men med tillsats av lika mycket svavel som vi, som Riccardo Papini uttrycker det, "kan förvänta oss ganska enhetliga upplevelser".

Fint blommande, lite exotiskt men först och främst skönt torr med fina toner av lime, druva och mogen citron. Nu när man vet det kan man nästan ana att det finns rieslinggener i vinet. Ett härligt avslappnat vin att ta med ut i det salta köket. Som Riccardo Papini uttrycker det: ”Vi tror inte på meditationsviner. Vårt credo är funktionella viner som tar fram det bästa ur våra gäster och de måltider vi serverar.”

Och så är det hållbarheten: Vinet produceras uteslutande med förnyelsebar energi (solceller) och av etiska skäl buteljeras det på lätta flaskor, där den minskade vikten räknas positivt på CO2-kontona för både transport och återvinning. Etiketterna är gjorda av återvunnet papper och slutligen har proppar gjorda av 100 % biologiskt nedbrytbara sockerrörsfibrer använts.

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer: Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden: Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer: Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.