Domaine Michelot, Puligny-Montrachet 2021

1,299.00 kr.

Domaine Michelot, Puligny-Montrachet 2021

Domaine Michelot, Puligny-Montrachet 2021

Vår utvärdering

En härlig Puligny-Montrachet som efter en stund i glaset öppnar sig för jasmin, vita persikor, fänkål, mynta och mogen citrus som dansar runt med eleganta toner av vanilj, smör och hasselnötter i både doft och smak. Kryddig med en generös krämig konsistens som sätts i perspektiv av en aptitretande salt mineralitet på slutet.

Om produkten

Den unge Nicolas Mestre, som nu helt tagit över efter sin far Jean-Francois i vad som ser ut som ett lyckligt generationsskifte, har nu verkligen börjat sätta sin prägel på vinerna från Domaine Michelot. Inte revolutionerna, utan ett stillsamt insisterande på terroir snarare än fat, där alla viner, oavsett prestigenivå, nu är modellerade efter den nästan identiska mallen, där målet är att få frukt och mineralitet att lysa, med den härliga sidovinsten som mångfalden mellan de olika vinerna blir accentuerad. Det har varit fascinerande att få följa med vid sidan av, och det är så mycket i tidsandan att tiden då Domaine Michelot fick gömma sig bakom de lite mer hajpade namnen i Meursault nu är förbi.

Här är det Michelots Puligny-Montrachet baserad på frukt från en liten tomt strax nedanför 1:a Cru Les Perrières och frukt från en lite större tomt med gamla vinstockar i mitten av 1:a Cru Les Clavoillons, som Domaine Leflaive gjort världsberömt.

Gräs plöjs och planteras runt de 40-65 år gamla vinstockarna för att tvinga rötterna att söka längre ner efter näring och mineralitet och, lika viktigt, för att spara på användningen av herbicider, insekticider och fungicider. Skörden är manuell, med omsorg om druvklasarna redan i vingården, varefter de transporteras i specialdesignade rostfria kärl den korta vägen till vinkällaren. Här landar hela klasarna efter ytterligare en vård, paket för paket, i den pneumatiska pressen, där de försiktigt pressas till en must som får lägga sig (sedimentfälla) i några dagar innan den fylls på små rostfria tankar och omvandlas till vin utan främmande jäststammar.

Sedan följer 16 månaders mognad, och för det 5:e året är regimen, som annars dikterade 70 % i små 228 liters fat (10 % nya) och de återstående 30 % i 500 liters demi-muids (50 % nya), under översyn , då Nicolas Mestre menar att den traditionella fatlagringen lämnar lite för mycket avtryck på vinerna. Inspirerad av bland annat ikonen Fabien Duperray från Domaine Jules Desjourneys i Beaujolais har han därför investerat i ett mindre batteri av keramiska tankar, äggformade "Grès" och glasballonger som nu i olika kombinationer tagit över 15-25 % av mognaden, medan andelen smårätter reduceras till 40 %. Oavsett fördelningen mellan de olika behållarna sätts den slutliga cuvéen ihop i en liten ståltank och buteljeras i januari 2023.

En härlig Puligny-Montrachet som efter en stund i glaset öppnar sig för jasmin, vita persikor, fänkål, mynta och mogen citrus som dansar runt med eleganta toner av vanilj, smör och hasselnötter i både doft och smak. Kryddig med en generös krämig konsistens som sätts i perspektiv av en aptitretande salt mineralitet på slutet.

En elegant följeslagare för ett brett utbud av klassiska serveringar med fisk och skaldjur. Prova den till exempel med en rårostad hummer med silverbetor, som den har serverats på den legendariska restaurangen Tiger Lee på Old Brompton Road i London i en livstid.

Serving tips

Fet fisk
Ljus fisk
Fjäderfä
Skaldjur

Anbefalinger

Gula viner

Krämig & krispig
Viner med en krämig munkänsla och frisk bakomliggande syra. En arombild som domineras av mogna och gyllene frukter och inslag av fatlagring. Ofta viner i den högre kvalitetsklassen. Vinerna serveras till krämiga rätter med fisk eller fjäderfä. Gula viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Gula äpplen, ananas, mango, mogna persikor, citronskal, äppelpaj, apelsiner, smör, yoghurt, nötter, brioche och vanilj.
Vinområden Bourgogne, Champagne, Oregon, Nya Zeeland, Sydafrika, Washington och Norditalien.
Druvor & typer Chardonnay (fatlagrad), albariño, pinot gris och chenin blanc (Sydafrika).