Domaine de La Noblaie, Chinon Rosé Goutte de Rosé 2023 Øko

199.00 kr.

Domaine de La Noblaie, Chinon Rosé Goutte de Rosé 2023 Øko

category label Eko

Domaine de La Noblaie, Chinon Rosé Goutte de Rosé 2023 Øko

Vår utvärdering

Även om många roséviner produceras längs floden Loire, vågar vi påstå att detta är ett av de bästa. Jérôme har helt enkelt återigen begåvat oss med en krispig och raffinerad rosé, som virtuos omfamnar vad som måste vara själva själen i Cabernet Franc-druvan. En underbart elegant, komplex och helt torr rosé, som trots den varma profilen hälls upp med en friskhet och vitalitet som lyfter nyanserna av jordgubbar och hallon mot det raffinerade.

Räkna med inga eller mycket begränsade naturvinsegenskaper.

Om produkten

Efter att ha återvänt hem till familjegården 2003 efter att ha fått erfarenhet på Château Petrus i Pomerol och Dominus i Napa, har Jérôme Billard visat sig vara en begåvad vinmakare med ett kusligt öga för detaljer och ett grönt hjärta som slår för miljön, utan att kompromissa med den klassiska smaken. Han ägnade de första 10 åren åt en kontrollerad omställning till hållbar produktion både på fältet och i källaren och sedan årgången 2014 har alla vinerna burit den ekologiska prägeln.

Så även denna eleganta Goutte de Rosé, som i sitt namn flörtar lite med associationerna, i och med att "dropps rosé" blir den populära parfymen "rosedroppar", om man bortser från den lilla accenten. Det är en ren Cabernet Franc skapad av frukt från Jérômes lägsta tomt, som nästan ligger i vingårdens framträdgård.

Vi pratar om att skörda tidigt på morgonen, med skötsel av druvorna medan de plockas, och sedan en noggrann helklaspressning, så att bittra toner från stjälkarna inte kommer med, medan den rätt ömtåliga rosa färgen skuggan kommer långsamt fram. Musten får sedimentera (sedimentfälla) under lätt kolsyratryck i ett dygn innan jäsningen får börja vid låg temperatur utan främmande jäststammar. Vinet mognar därefter 4 månader sur Lie i tanken innan buteljering, vilket sker med endast måttlig tillsats av svavel.

Serving tips

Aperitif
Ljus fisk
Mys- & Balkongvin
Skaldjur

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.

Cerise viner

Lätt & fruktig
Viner som är fruktiga och lättdruckna med en frisk syra. Cerise viner har ett feminint och elegant uttryck. Fruktprofilen domineras av röda bär och eventuella inslag från fatlagring. Servera till kraftiga vegetariska rätter, fjäderfä eller fläsk. Cerise viner kommer från områden med måttligt till svalt klimat.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, vanilj och kokos.
Vinområden Piemonte, Veneto, Toscana, Sicilien, Tyskland, Alsace, Loire, Sydafrika, Chile, Kalifornien, Australien och Nya Zeeland.
Druvor & typer Pinot noir, barbera, grenache, valpolicella och sangiovese.