Domaine Bouchard Père et Fils, Puligny-Montrachet 2020

1,099.00 kr.

Domaine Bouchard Père et Fils, Puligny-Montrachet 2020

Domaine Bouchard Père et Fils, Puligny-Montrachet 2020

Vår utvärdering

Klar, ren fruktstil med ihållande intensitet, en touch av brödskorpa och toner av melon som balanserar mineralitet och syra. Kan utvecklas 5 år eller längre. Eminent för skaldjur, och varje solnedgång blir vackrare i sitt sällskap...

Om produkten

Belägen mellan Meursault och Chassagne-Montrachet med jord perfekt för Chardonnay, måste den lilla byn Puligny-Montrachet vara den naturliga tyngdpunkten för vita viner i Côte-d'Or, efter att ha gett sitt namn till de mäktiga vita vinerna, Montrachet och Chevalier-Montrachet. Puligny-Montrachet är en vacker förening av kraft och elegans. Bouchard Père & Fils köper druvorna till Puligny-Montrachet från kontraktsodlare som åtar sig att uppfylla Bouchard Père & Fils hårda kvalitetskrav. Vinet lagras 8-10% månader på fransk ek, varav upp till 10% är ny ek beroende på årgång. Den lagras sedan i stål i ytterligare 2-3 månader.

Bouchard Père et Fils grundades 1731 och är en av Bourgognes äldsta vinproducenter. Den första vingården köptes 1775 av Joseph Bouchard. Idag är Bouchard Père & Fils den största vingårdsägaren i Côte d'Or, vilket innebär att huset har bland annat 12 hektar Grand Cru och 74 hektar Premier Cru-fält.

1995 köpte Joseph Henriot Bouchard Père & Fils. Han lade stora resurser på att totalrenovera huset. Vingården ligger i Savigny-lès-Beaune och är en 3-vånings underjordisk byggnad, där gravitationen transporterar vinet genom de olika processerna i vinifieringen. Här finns över 100 jäsningskar och en förvaringskällare med plats för 4 000 ekfat nästan 10 m under marken – kort sagt en toppmodern vingård, där husets många viner var och en kan utvecklas och uttrycka den unika terroir från vilken de komma.

Artémis Domaines, som äger en portfölj av noga utvalda exklusiva vinproducenter, tog över Henriot-gruppen 2022 och med det Bouchard Père & Fils. Frédéric Weber fortsätter som Chief Winemaker med Christophe Bouchard som högerhand ansvarig för fältarbetet.

Husets kännetecken är att de – trots det stora utbudet – lyckas få varje vin att uttrycka sitt speciella ursprung och karaktär på alla plan.

Serving tips

Fet fisk
Ljus fisk
Fjäderfä
Skaldjur

Anbefalinger

Gula viner

Krämig & krispig
Viner med en krämig munkänsla och frisk bakomliggande syra. En arombild som domineras av mogna och gyllene frukter och inslag av fatlagring. Ofta viner i den högre kvalitetsklassen. Vinerna serveras till krämiga rätter med fisk eller fjäderfä. Gula viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Gula äpplen, ananas, mango, mogna persikor, citronskal, äppelpaj, apelsiner, smör, yoghurt, nötter, brioche och vanilj.
Vinområden Bourgogne, Champagne, Oregon, Nya Zeeland, Sydafrika, Washington och Norditalien.
Druvor & typer Chardonnay (fatlagrad), albariño, pinot gris och chenin blanc (Sydafrika).