Château Guilhem Tournier, Bandol Rosé Cuvée la Malisonne 2023 Øko

349.00 kr.

Château Guilhem Tournier, Bandol Rosé Cuvée la Malisonne 2023 Øko

category label Eko
Point
91
Wine Enthusiast

Château Guilhem Tournier, Bandol Rosé Cuvée la Malisonne 2023 Øko

Om produkten

En av vinerna vi ser mest fram emot varje vår är Guilhem Tourniers subtila ekologiska Bandol Rosé. Den är främst producerad på druvan Mourvèdre, som precis i kullarna runt Bandol har hittat sina idealiska tillväxtförhållanden, och när frukten, som här, förvandlas till kristallklar, förfinad elegans i en sirlig ljus stil närmar vi oss det vi inte tvekar att kalla den ultimata Provence rosén. Druvorna skördas för hand, och efter pressningen får musten suga åt sig aromer i upp till ett dygn innan jäsningen får börja i rostfritt stål. Vinet pumpas bort från skalarna så snart den rätta sirliga rosa nyansen har uppnåtts, och inga tillsatta jäststammar används. Efter jäsningen lagras den unga vinen 6 månader "sur Lie" i stål och betong innan den buteljeras utan föregående klarning eller filtrering. Mycket delikata aromer av särskilt skogshallon, vinbär och mirabeller, men även aprikos, persika och jasmin framträder på en diskret bas av subtila kryddor.

Och den vackra aromatiska rikedomen fortsätter i munnen, där vinet är mild och subtilt nedtonad samtidigt som det också finns en härlig friskhet och en fin smakintensitet närvarande. Mycket användbar som aperitif, passar bra till somriga sallader och är också en upplevelse på varma sommarkvällar tillsammans med till exempel en bit sockersaltad lax med dillolja, filmjölksdressing, vaktelägg, kaviar och färskt riven pepparrot. Ekologiskt certifierad av Ecocert France, och tros vara den bästa ekologiska Bandol rosén på marknaden. Favorit Bandol i Guide Hachette i 10 år i rad.

Serving tips

Aperitif
Ljus fisk
Fjäderfä
Vegetariska rätter

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.

Cerise viner

Lätt & fruktig
Viner som är fruktiga och lättdruckna med en frisk syra. Cerise viner har ett feminint och elegant uttryck. Fruktprofilen domineras av röda bär och eventuella inslag från fatlagring. Servera till kraftiga vegetariska rätter, fjäderfä eller fläsk. Cerise viner kommer från områden med måttligt till svalt klimat.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, vanilj och kokos.
Vinområden Piemonte, Veneto, Toscana, Sicilien, Tyskland, Alsace, Loire, Sydafrika, Chile, Kalifornien, Australien och Nya Zeeland.
Druvor & typer Pinot noir, barbera, grenache, valpolicella och sangiovese.