Boroli, Barolo Cru Villero 2012

849.00 kr.

Boroli, Barolo Cru Villero 2012

Boroli, Barolo Cru Villero 2012

Vår utvärdering

En vacker rubinröd Barolo som förtjänar de stora glasen, tålamodet och om tidig dekantering ska avbrytas kommer den gradvis inte bara att börja, utan fortsätta att ge. Delikat blommigt, kryddigt, fylligt, ihållande och givetvis med betydande inslag av tanniner, som lyckligtvis blir sötare i takt med att vinet får luft.

95 Point Falstaff (år 2012)
92 poäng Robert Parker The Wine Advocate (årgång 2012)
93 poäng James Suckling (år 2012)

Om produkten

"I allmänhet var årgången inte riklig men kvalitativt utmärkt, vilket kommer att göra det möjligt att få mycket balanserade viner", säger Achille Boroli om årgången 2012. Achille hade annars dragit sig till godsförvaltningen, men fångades av föräldrarnas passion för det goda livet i allmänhet och vin i synnerhet, och sedan millennieskiftet har det varit mer än någon annan som förvandlat Cascina La Brunella från glömska till en vingård som både de nationella och internationella recensenterna gärna besöker och sedan hyllar, vilket har gett dem tillräckligt självförtroende för att stoltsera med sloganen "Baroli Il Re delle Collina" - (Baroli King of the Hills), med fin hänvisning till den berömda ordleken " Il Re Dei Vini, Il Vino Dei Re" (kung av viner, kungars vin).

Här är det ett av familjens 3 enkelfältsviner. Närmare bestämt förstod Villero, som är en av de historiska odlingsplatserna i Barolo, och samtidigt platsen närmast familjen, på det sättet att det är 0,8 ha. på sluttningen som man tittar ner på från panoramafönstren i provningsrummet i hörnet av det nya vinifieringscentret.

Villero ligger med söder, sydvästläge exponering som nästa ås norr om det mäktiga Bussia-komplexet. Precis som på Bussia står de nu 35 år gamla vinstockarna i de berömda lagren av lera och märgel, som håller kvar fukten så bra att även långa perioder av torka inte är några problem.

Det handlar om manuell skörd med skötsel av klasarna både uppe på Cerequio och längre fram i vingården. Alla stjälkar tas bort och efter en lätt krossning av druvorna sker jäsningen i termoreglerade rostfria ståltankar, där även den malolaktiska jäsningen avslutas innan vinet via gravitationen rinner ner till faten i källaren. Beroende på årgångarna handlar det om cirka 20-24 månaders mognad i en blandning av nya och en gång använda 1 000 liters fat och äldre 1 500 och 2 500 liters fat från Slavonien och Frankrike fram till den tidpunkt då den slutliga cuvéen blandas och buteljeras. Detta följs av minst 12 månaders ytterligare mognad innan vinet släpps till försäljning.

Serving tips

Biff på grillen
Ljust kött
Mörkt kött
Vilt
Viltfågel

Anbefalinger

Bruna viner

Komplex & intensiv
Viner med stor intensitet, djup och komplexitet. Vinerna har många lager i sin arombild och en kombination av kraft och komplexitet som uppnås på grund av ålder eller lagringstid på fat. Servera till kraftiga rätter med nötkött, lamm eller fläsk. Bruna viner kommer från hela världen och är ofta det yppersta som vinmakarna kan uppnå. Bruna starkvin passar bra till ostbrickan eller kraftiga desserter.
Aromer Svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär, plommon, blåbär, peppar, tobak, kaffe, skogsbotten, stall, blod, rök, choklad, vanilj och kokos.
Vinområden Bordeaux, Sydrhône, Nordrhône, Rioja, Ribera del Duero, Amarone, Australien och Kalifornien
Druvor & typer Syrah, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och tempranillo.