Badia a Coltibuono, Chianti Classico 2018

279.00 kr.
Bliv medlem
Earn 5% on all purchases

Badia a Coltibuono, Chianti Classico 2018

category label Eko

Badia a Coltibuono, Chianti Classico 2018

Serving tips

Ljust kött
Mörkt kött

Om produkten

Badia a Coltibuono levererar år efter år arketypiska Chianti Classico-viner som aldrig besviknar och som alltid är spännande att uppleva eftersom vinet på grund av det biodynamiska och ekologiska systemet kan variera i en sådan utsträckning med de växande förhållanden som naturen erbjuder. På toppen av två nästan kraftfulla viner 2015 och 2016 är Badia a Coltibuono nu tillbaka i en mer transparent, elegant och nästan lättsam stil som genom åren har gjort vinet så många vänner.

Badia a Coltibuono hade tur och slapp nästan frostskadorna som drabbade många andra producenter i april 2017 och efter en ovanligt torr och varm sommar var de så sent som i mitten av augusti på väg till en fin och rik skörd. Torkan innebar dock att fåglarna, hjorten och vildsvinet var törstiga, varefter de, när druvorna mognade, invaderade vingårdarna och tills skörden påbörjades den sista dagen i augusti förlorade de över 30% av förväntad avkastning.

Druvorna som leken lämnade misslyckades dock inte, och arbetet vid sorteringsborden uppe på den nya vingården bestod mestadels av att ta bort de kluster som djuren hade skadat. Efter att alla stjälkar har tagits bort och en lätt krossning av druvorna jäses vinet i rostfritt stål utan användning av främmande jäststammar och flyttas sedan upp till källarna under det gamla klostret som ligger 18 km. bort. Här mognar vinet traditionellt i 12 månader i gamla franska och österrikiska fat (600-3 000 liter) innan resan går tillbaka till den moderna vingården där det slutliga vinet sätts ihop och tappas utan föregående förtydligande eller filtrering. En underbar resa som inte många viner utsätts för, men Roberto Strucchi och hans vinmakare Maurizio Castelli är övertygade om att de inte skulle kunna skapa samma vin utan sin vistelse i den historiska källaren.

En klassisk Classico i en vacker ljus rubin nyans som är långt ifrån det mörka så kallade moderna, extraherade bläcksvarta uttrycket som vissa tillverkare fortfarande brukar. Det finns en härlig doft av mogna körsbär, iris och violett med delikata inslag av tobak och krossad svartpeppar under. Då är vinet aromatiskt, nästan jämnt men också ihållande i munnen där eleganta mogna tanniner och en fin mineralitet säkerställer friskhet och fin längd.

En underbar Sangiovese som förtjänar att bli bortskämd av kocken. Prova till exempel med krispiga rosa ankbröst med björnbär, majs, spenat och timjan på skummande kalvkött.

Andra populära produkter

Röda viner

Komplex & elegant
Viner som är komplexa, eleganta och sofistikerade. Deras elegans och komplexitet uppnås antingen på grund av ålder eller kvalitet. Vinerna är oftast av hög kvalitet och har fått den yppersta behandlingen hos producenten. Servera till rätter med vilt och svamp. Röda viner kommer från några av världens mest kända vinområden, där jordmån, tradition och hantverk går upp i en högre nivå.
Aromer: Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, svamp, skogsbotten, kostall, tjära, tobak, torkad frukt, vanilj och kokos.
Vinområden: Bourgogne, Piemonte (barolo/barbaresco), Brunello di Montalcino, Chianti, Rioja, Sicilien och Oregon.
Druvor & typer: Pinot noir, nebbiolo, sangiovese, tempranillo och nerello mascalese.