Somlói Vándor, Somló Juhfark 2021

219.00 kr.

Somlói Vándor, Somló Juhfark 2021

Somlói Vándor, Somló Juhfark 2021

Vår utvärdering

Spännande torrt vitt vin från Ungerns minsta vindistrikt Somlói, beläget norr om Balatonsjön i den västra delen av den ungerska Transdanubia-provinsen. Det är frukten av vinstockar som står på de branta sluttningarna mot vulkanen Somlós krater, som reser sig 180 meter över det omgivande landskapet. Druvan är den mytomspunna Juhfark, som trots att den tillskrivits både läkande och övernaturliga egenskaper har hotats av utrotning. Man antar att den totala planterade arealen globalt sett inte överstiger 100 ha., Men trenden har vänt och i den växande flocken av vinentusiaster som är intresserade av vulkaniska viner är Juhfark på väg att bli kult.

Det finns för närvarande bara 22 producenter som buteljerar vin från vulkanens sluttningar, och en av dem är Kis Tamás, som kallar sin lilla vingård Somlói Vándor Pince, vilket betyder ungefär "Vandraren från Somlói", eftersom han första åren pendlade hemifrån. i Budapest, arbetade som biträdande vinmakare på St. Andrea i Egri Bikaver och såg den lilla vingården med Juhfark, som han hade köpt för en godis med sin flickvän Dorottya Bussay.

Kis Tamás tog fram sin första frukträtt från årgången 2010 och redan 2011 blev den enskilda rätten fler. Det första kommersiella vinet slog direkt in på en förnämlig 7:e plats på listan över Ungerns 100 bästa viner (Népszabadság Top 100 Bor 2012), och sedan dess har det gått från klarhet till klarhet. 2014 blev Kis Tamás inbjuden till Junibor Young Winemakers Association. 2017 följde de första internationella guldmedaljerna samtidigt som Kis Tamás fick leverera ett vin till den österrikiske vinmakaren Roland Vellichs projekt "Moric Hidden Treasures", som syftar till att återskapa den pannoniska vinkulturen och återupptäcka Ungerns gömda skatter, och som ledde till att Tara Q. Thomas från det hyllade Wine & Spirits Magazine upptäckte Somlói Vándor och utsåg 2017 års årgång av just detta vin till "Årets bästa ungerska vin 2019".

Det är handskördad frukt från 5-30 år gamla stångbundna ekologiskt odlade vinstockar på de 3 små tomterna Jáde, Moyzes Juhfark-Hárs och Kiss-Pongrácz Juhfark, som ligger i olika höjder och på 3 sidor av vulkanen, så att de kan bidra med var och en med sin aromprofil och syraspel till det slutliga vinet. Druvorna transporteras ner till vingården i en gammal pickup. Framför vingården putsas klasarna innan de går direkt upp i den pneumatiska pressen. Därefter jäsning i rostfritt stål utan temperaturkontroll, främmande jäststammar och what so ever. Majoriteten av vinet mognar 9 månader sur Lie i ståltankarna, men en mindre del får också kyssa ungerska fat innan den slutliga cuvéen sys ihop, sulfuriseras (så att konsumenterna kan förvänta sig liknande upplevelser) och buteljeras utan klarning eller filtrering.

Ett mycket spännande vin i sin egen liga. Nästan utan alla blommor och all exotisk frukt som kännetecknar många så kallade "moderna" vita viner. Istället torr och transparent, med direkt koppling ner till en underliggande mild syra och en magnifik salt mineralitet. Elegant, saligt fräsch och så med de diskreta tonerna av kvitten, vita persikor och mogen citron som binder samman det hela.

Om produkten

Spännande torrt vitt vin från Ungerns minsta vindistrikt Somlói, beläget norr om Balatonsjön i den västra delen av den ungerska Transdanubia-provinsen. Det är frukten av vinstockar som står på de branta sluttningarna mot vulkanen Somlós krater, som reser sig 180 meter över det omgivande landskapet. Druvan är den mytomspunna Juhfark, som trots att den tillskrivits både läkande och övernaturliga egenskaper har hotats av utrotning. Man antar att den totala planterade arealen globalt sett inte överstiger 100 ha., Men trenden har vänt och i den växande flocken av vinentusiaster som är intresserade av vulkaniska viner är Juhfark på väg att bli kult.

Det finns för närvarande bara 22 producenter som buteljerar vin från vulkanens sluttningar, och en av dem är Kis Tamás, som kallar sin lilla vingård Somlói Vándor Pince, vilket betyder ungefär "Vandraren från Somlói", eftersom han första åren pendlade hemifrån. i Budapest, arbetade som biträdande vinmakare på St. Andrea i Egri Bikaver och såg den lilla vingården med Juhfark, som han hade köpt för en godis med sin flickvän Dorottya Bussay.

Kis Tamás tog fram sin första frukträtt från årgången 2010 och redan 2011 blev den enskilda rätten fler. Det första kommersiella vinet slog direkt in på en förnämlig 7:e plats på listan över Ungerns 100 bästa viner (Népszabadság Top 100 Bor 2012), och sedan dess har det gått från klarhet till klarhet. 2014 blev Kis Tamás inbjuden till Junibor Young Winemakers Association. 2017 följde de första internationella guldmedaljerna samtidigt som Kis Tamás fick leverera ett vin till den österrikiske vinmakaren Roland Vellichs projekt "Moric Hidden Treasures", som syftar till att återskapa den pannoniska vinkulturen och återupptäcka Ungerns gömda skatter, och som ledde till att Tara Q. Thomas från det hyllade Wine & Spirits Magazine upptäckte Somlói Vándor och utsåg 2017 års årgång av just detta vin till "Årets bästa ungerska vin 2019".

Det är handskördad frukt från 5-30 år gamla stångbundna ekologiskt odlade vinstockar på de 3 små tomterna Jáde, Moyzes Juhfark-Hárs och Kiss-Pongrácz Juhfark, som ligger i olika höjder och på 3 sidor av vulkanen, så att de kan bidra med var och en med sin aromprofil och syraspel till det slutliga vinet. Druvorna transporteras ner till vingården i en gammal pickup. Framför vingården putsas klasarna innan de går direkt upp i den pneumatiska pressen. Därefter jäsning i rostfritt stål utan temperaturkontroll, främmande jäststammar och what so ever. Majoriteten av vinet mognar 9 månader sur Lie i ståltankarna, men en mindre del får också kyssa ungerska fat innan den slutliga cuvéen sys ihop, sulfuriseras (så att konsumenterna kan förvänta sig liknande upplevelser) och buteljeras utan klarning eller filtrering.

Ett mycket spännande vin i sin egen liga. Nästan utan alla blommor och all exotisk frukt som kännetecknar många så kallade "moderna" vita viner. Istället torr och transparent, med direkt koppling ner till en underliggande mild syra och en magnifik salt mineralitet. Elegant, saligt fräsch och så med de diskreta tonerna av kvitten, vita persikor och mogen citron som binder samman det hela.

Serving tips

Aperitif
Fet fisk
Ljus fisk
Fjäderfä
Skaldjur

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.