Mauro Veglio, Barbera d'Alba 2022

229.00 kr.

Mauro Veglio, Barbera d'Alba 2022

Mauro Veglio, Barbera d'Alba 2022

Om produkten

Det är typiskt för Langhes producenter att två olika typer av vin produceras på Barbera: ett friskt, fruktigt, okomplicerat vin med stor tilltalning och sedan ett mer ambitiöst och komplext vin som ofta lagras i barriques. Barbera d'Alba är den friska, primära fruktiga tolkningen av denna attraktiva druva. Mauro gör en genomgående utmärkt version med stor saftighet som utstrålar frukt och är ett perfekt komplement till områdets pastarätter eller en bra pizza.

Till skillnad från Dolcetto har Barbera mycket syra, men i gengäld ett mycket måttligt innehåll av tannin, och det är således den fina balansen med fruktens sötma och syran som är attraktionen och utmaningen här. Det ger ett underbart fruktigt torrvin som upplevs som både generöst och nyttigt även i mångsidiga livsmedelssammanhang.

Veglios Barbera d'Alba är djup rubinröd med en svart kärna och violetta reflektioner i färg. Generös primär fruktig näsa med frukt- och blommantoner. Uttalad fräsch och saftig i munnen med nerv och medelhårighet.

Serving tips

Pasta & Pizza
Risotto

Anbefalinger

Cerise viner

Lätt & fruktig
Viner som är fruktiga och lättdruckna med en frisk syra. Cerise viner har ett feminint och elegant uttryck. Fruktprofilen domineras av röda bär och eventuella inslag från fatlagring. Servera till kraftiga vegetariska rätter, fjäderfä eller fläsk. Cerise viner kommer från områden med måttligt till svalt klimat.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, vanilj och kokos.
Vinområden Piemonte, Veneto, Toscana, Sicilien, Tyskland, Alsace, Loire, Sydafrika, Chile, Kalifornien, Australien och Nya Zeeland.
Druvor & typer Pinot noir, barbera, grenache, valpolicella och sangiovese.

Röda viner

Komplex & elegant
Viner som är komplexa, eleganta och sofistikerade. Deras elegans och komplexitet uppnås antingen på grund av ålder eller kvalitet. Vinerna är oftast av hög kvalitet och har fått den yppersta behandlingen hos producenten. Servera till rätter med vilt och svamp. Röda viner kommer från några av världens mest kända vinområden, där jordmån, tradition och hantverk går upp i en högre nivå.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, svamp, skogsbotten, kostall, tjära, tobak, torkad frukt, vanilj och kokos.
Vinområden Bourgogne, Piemonte (barolo/barbaresco), Brunello di Montalcino, Chianti, Rioja, Sicilien och Oregon.
Druvor & typer Pinot noir, nebbiolo, sangiovese, tempranillo och nerello mascalese.