Louis Latour, Valmoissine Pinot Noir 2022

199.00 kr.

Louis Latour, Valmoissine Pinot Noir 2022

Louis Latour, Valmoissine Pinot Noir 2022

Om produkten

Idag äger den legendariska Domaine Louis Latour över 48 hektar. vingårdar i Bourgogne, varav hela 27 ha. är Grand Cru-fält. Sedan grundandet 1797 har huset i stor skala hjälpt till att göra Bourgogne-viner till de mest eftertraktade i världen.

Valmoissine kommer från fälten Latour i södra Frankrike. För över 30 år sedan sågs här möjligheten att producera Value-for-Money-rött vin på Pinot Noir i området runt Haut-Var och Provence. En blandning av röd lera, sand, silt och kalksten har visat sig vara något nära perfekt. Detta tillsammans med original vinrankor, vinodling och massor av sol resulterar i en av Latours största framgångar; Domaine de Valmoissine.

Färgen är helt klassisk för Pinot Noir - lysande, nästan transparent röd. Aromen kännetecknas av perfekt solmogna druvor. Smaken erbjuder nyanser av vilda jordgubbar, hallon, bakad rabarber och en touch av något rostat samt lite söt lakrits. Eftersmaken visar att vinet också har en fin struktur och imponerande 13,5% alc. gör den extremt lämplig för mat.

Vi rekommenderar Domaine de Valmoissine för fjäderfä, och särskilt vilda fåglar samt stekt fisk, kalvkött, kalla rätter, smörgåsar, sallader, pastarätter och mest från det klassiska medelhavsmat.

Namnet Valmoissine kommer från det första stället där Latour planterade sina vinstockar - vid kyrkan "Lady of Valmoissine".

4 stjärnor Vinstyrka2:
"Provence pinot hänger inte precis på träden, så när det vinröda huset Louis Latour har valt att göra vin i den varma Var-regionen skärper jag bara munnen en gång till. Hur kan det slappna av? Ganska bra, är mitt svar Men de har också haft några år att öva på. Projektet har utvecklats sedan slutet av 1980-talet och visar att de burgundiska metoderna också är tillämpliga i andra regioner i Frankrike.

Varm i doften, men ändå med en touch av något vinrött. Björnbär, körsbär, kryddor och lite rostat maträtt. Smaken har också varma och kryddiga toner - och lyckligtvis också en pinot-lätthet och syra som drar alla jammiga element ur vinet. Ger många ett trasigt vinrött bakhjul och är kusligt nära de fem stjärnorna. Drick det med grillad fisk eller fjäderfä. "

Serving tips

Fisk på grillen
Fjäderfä
Fjäderfä på grillen
Viltfågel

Anbefalinger

Cerise viner

Lätt & fruktig
Viner som är fruktiga och lättdruckna med en frisk syra. Cerise viner har ett feminint och elegant uttryck. Fruktprofilen domineras av röda bär och eventuella inslag från fatlagring. Servera till kraftiga vegetariska rätter, fjäderfä eller fläsk. Cerise viner kommer från områden med måttligt till svalt klimat.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, vanilj och kokos.
Vinområden Piemonte, Veneto, Toscana, Sicilien, Tyskland, Alsace, Loire, Sydafrika, Chile, Kalifornien, Australien och Nya Zeeland.
Druvor & typer Pinot noir, barbera, grenache, valpolicella och sangiovese.

Röda viner

Komplex & elegant
Viner som är komplexa, eleganta och sofistikerade. Deras elegans och komplexitet uppnås antingen på grund av ålder eller kvalitet. Vinerna är oftast av hög kvalitet och har fått den yppersta behandlingen hos producenten. Servera till rätter med vilt och svamp. Röda viner kommer från några av världens mest kända vinområden, där jordmån, tradition och hantverk går upp i en högre nivå.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, svamp, skogsbotten, kostall, tjära, tobak, torkad frukt, vanilj och kokos.
Vinområden Bourgogne, Piemonte (barolo/barbaresco), Brunello di Montalcino, Chianti, Rioja, Sicilien och Oregon.
Druvor & typer Pinot noir, nebbiolo, sangiovese, tempranillo och nerello mascalese.