La Spinetta, Toscana Vermentino 2020

229.00 kr.

La Spinetta, Toscana Vermentino 2020

La Spinetta, Toscana Vermentino 2020

Om produkten

Vermentino, tillsammans med Verdicchio, är den överlägset mest intressanta gröna druvan i stövelandet, och på hela Medelhavskusten från Messinasundet i söder och upp förbi den franska gränsen finns det tusentals vinodlare som bjuder på sitt bästa erbjudande för druvan. Särskilt i Ligurien, där druvan är den viktigaste försörjningen, finns det många pärlor, men också lite längre söderut på den toskanska kusten producerar vinodlare, för vilka vitt vin inte bara är en nebengesjæft, härliga Vermentino -viner.

När Giorgio Rivetti etablerade sig i Toscana 2001 och 2002 blev Vermentino en del av spelplanen från början eftersom den övergripande ambitionen var att bevisa att de toskanska vinmakarna var på väg in i en vanföreställning genom att delvis fundera över deras strävan efter erkännande på den internationella druvan olika sorter. Giorgio Rivettis mantra var (och är) att de autoktoniga druvsorterna enkelt kan profilera de olika regionerna, och att i Toscana i synnerhet varken Chardonnay eller Sauvignon Blanc behövs.

La Spinettas väg in i Toscana gick genom förvärvet av de gamla Sangiovese -tomterna Sezzana och Sassontino, och när man 2002 också beslutade att bygga en toskansk vingård blev det 50 odlade hektar. del av projektet. Här planterade Rivetti 8 hektarperioden 2002-2005. med Vermentino, som idag levererar frukten av detta vin.

Som alltid handlar det om hållbart jordbruk, vilket innebär att de hållbara principerna för att välja bort både herbicider och bekämpningsmedel står på agendan. Skörden är manuell med transport i små plastlådor den korta resan till vingården där klasarna prepareras innan alla stjälkar tas bort innan pressning. Musten får sedimentera (fälla ut) innan den omvandlas till vin vid låg temperatur utan främmande jäststammar i rostfritt stål. Den malolaktiska jäsningen undertrycks, och vinet mognar sedan 3 månader sur Lie innan tappning.

Resultatet är ett fint fokuserat vitt vin för det något blommande dämpade eller ska vi skriva elegant sida av Vermentino -universum. Det finns härliga toner av stenfrukt, men också mer exotiska inslag av både vita persikor och melon, åtföljda av färska örter i form av citrontimjan och bronsfänkål innan citrus och en bris av salt mineralitet svävar och får en att tro att vinstockar står närmare kusten än de 50 km. som faktiskt är fallet.

Det är ett vin som har tillräckligt med doft för att fungera bra som aperitif, men det är särskilt gott med alla sorters fiskrätter, både de mycket enkla med grillad färsk fångst och de som är berikade med de riktiga såserna.

Serving tips

Aperitif
Fisk på grillen
Fet fisk
Ljus fisk
Skaldjur

Anbefalinger