Domaine Frédéric Mabileau, Saint Nicolas de Bourgueil Les Rouillères 2020

249.00 kr.

Domaine Frédéric Mabileau, Saint Nicolas de Bourgueil Les Rouillères 2020

category label Eko

Domaine Frédéric Mabileau, Saint Nicolas de Bourgueil Les Rouillères 2020

Om produkten

Detta är det absolut centrala vinet från Frédéric Mabileau, som fortfarande plockar en del av sin frukt från Les Rouillères, vilket var ett paket som kom med när Frédéric träffade sin blivande fru Nathalie.

Det var 1988 vid en tidpunkt då Frédéric inte riktigt var i nivå med sin far och därför planterade det unga paret Cabernet Franc och planerade att lägga till ytterligare en Mabileau till det redan många Mabileaus-producerande vinet i byn St. Nicolas de Bourgueil. Det första vinet kom 1991 och blev tidigt en referenspunkt och ett extremt populärt val på randiga kaféer och vinbarer i Paris. Produktionen har därför sakta utökats så att runt 100 000 flaskor nu tappas på flaskor och Nathalie säger att de flesta fortsätter att landa i Paris och att de skulle kunna sälja många fler.

Det är manuell avverkning på alla de 18 ha. som levererar frukt till vinet. Alla tomter är certifierade ekologiska och denna medelålder på vinstockarna är runt 30 år. Druvklasarna är redan preparerade ute i vingården och igen på det centrala "table de tri" innan alla stjälkar tas bort och druvorna matas till de rostfria ståltankarna på löpande band för att undvika pumpning. Musten/druvorna får stå ett par dagar före jäsningen som görs utan främmande jäststammar med daglig återmontering, men utan flickålder, varefter vinet mognar sur Lie i 8 månader tills buteljering sker utan klarning. eller filtrering och med en ultralåg svavelhalt som aldrig överstiger vinets naturliga svavelhalt.

Resultatet är en av de bästa "öppnare" vi har smakat från någon Domaine. Allvarlig saftig mörk frukt i form av plommon och mullbär som verkligen vecklas ut om man tar sig tid att skvätta vinet i en karaff innan det slår i glasen. Det finns björnbär, kanel, peppar, lakritsrot och även oliver. Imponerande, ja sagolikt djup, och det bästa är att vinet verkar skönt otvunget. Man anar att det inte har varit någon brådska att göra iordning den och att det absolut inte är akut att få dem avnjutit heller. Det är bara äkta Cabernet Franc från Loire på allra bästa sätt, så det är inte så konstigt att Frédéric för flera år sedan lät tatuera in vinets logga diskret på baksidan av höger överarm.

Serving tips

Ljus fisk
Fjäderfä
Vegetariska rätter
Ljust kött

Anbefalinger

Röda viner

Komplex & elegant
Viner som är komplexa, eleganta och sofistikerade. Deras elegans och komplexitet uppnås antingen på grund av ålder eller kvalitet. Vinerna är oftast av hög kvalitet och har fått den yppersta behandlingen hos producenten. Servera till rätter med vilt och svamp. Röda viner kommer från några av världens mest kända vinområden, där jordmån, tradition och hantverk går upp i en högre nivå.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, svamp, skogsbotten, kostall, tjära, tobak, torkad frukt, vanilj och kokos.
Vinområden Bourgogne, Piemonte (barolo/barbaresco), Brunello di Montalcino, Chianti, Rioja, Sicilien och Oregon.
Druvor & typer Pinot noir, nebbiolo, sangiovese, tempranillo och nerello mascalese.