Om produkten
Denna Bourgogne Blanc från Domaine de la Madone på 100 % Chardonnay är i praktiken lite av en raritet, eftersom den härstammar från sydligaste södern nere i Beaujolais – ni vet, där man oftast har mycket att se till för att stilla konsumenternas ljustörst. och saftig Gamay.
I det här fallet står det dock vitt vin från druvan Chardonnay, och även om du säkert har lärt dig att söder är varmare än norr är det inte alltid så tydligt: vingårdarna i La Madone vilar på kullar högt över havet, resulterar i svalare nätter än längre upp i Bourgogne och ger därmed ett vin med både komplexitet och en markant fruktig syra, vilket du kan läsa om längre ner.
Vinifiering
Kvaliteten på druvorna är dock inte allt: La Madone Chardonnay pressas i vineriet och delas sedan på mitten, om man kan uttrycka det så: Hälften är jäst och lagras därmed på gamla ekfat, där de små mängderna penetrerar luft hjälper till att runda av och utveckla vinet i riktning mot det mer komplexa. Den andra halvan av vinet vinifieras däremot i ståltankar, där inget kan störa den fräscha och autentiska fruktutvecklingen och den lena, saftiga smaken.
Doft och smak
På så sätt utvecklas La Madone till ett balanserat och – på ytan – omedelbart vin med friska, krispiga citrustoner, päron och mineralitet. Under ytan innehåller den dock mer än så, när de lättrostade och krämiga associationerna från fatlagringen börjar röra på sig. Och även om smaken varken är intensiv, utpräglat djärv eller för den delen gänglig, är den förtjusande välbalanserad och ett riktigt fint köp för den som vill ha en Bourgogne som du kan njuta av varje dag utan att gå sönder plånboken och smaklökarna.
Serveringsförslag
Vinet är därför idealiskt att njuta av kylt på terrassen medan du lagar mat och – till exempel – till smörgåslunchen, då tallriken är dekorerad med fiskfilé, räkor och kycklingsallad.