Domaine Camille & Laurent Schaller, Chablis 1. Cru Vau de Vey 2021

449.00 kr.

Domaine Camille & Laurent Schaller, Chablis 1. Cru Vau de Vey 2021

Domaine Camille & Laurent Schaller, Chablis 1. Cru Vau de Vey 2021

Vår utvärdering

Det mesta handlar om Petit Chablis och generiska Chablis, men Laurent och Camille har också ett halvt hektar. med 25-åriga vinrankor i Kimmeridgiansk lera och kalksten uppe på den sydvästvända Premier Cru Vau de Vay. De ändrar frukten härifrån till detta vin, som är så elegant och mineraliskt som en Chardonnay nästan bara kan bli när vinrankorna ligger på de bästa backarna i Chablis.

Skörden är manuell med omtanke om druvklasarna redan uppe på Vau de Vay och vinifieringen är traditionell, med en mycket noggrann pressning av hela druvklasarna och sedan dekantering i 48 timmar innan den alkoholhaltiga jäsningen i en liten termoreglerande tank i rostfritt stål, som startas med hjälp av förökade jäststammar, eftersom källaren egentligen är en renoverad ladugård som ännu inte tillräckligt stödjer (håller fast vid) de naturligt förekommande jästcellerna.

Det mesta av vinet ligger kvar i tanken, men mycket lämpligt står det ett 500 liters fat bredvid ståltanken, och det fylls på efter att den malolaktiska jäsningen är över, vilket betyder - beroende på skördens storlek - att 20-30 st. % av vinet är avrundat av ek. Den slutliga cuvéen blandas efter 10 månader, och efter en försiktig filtrering buteljeras vinet.

Om produkten

Domiane Schaller är en av de nya spelarna i Chablis och redan en så kallad "Rising Star" påstås tack vare att deras allra första vin sågs av Guide Hachette vilket ledde till att "La Revue du Vin de France" och "Wine Enthusiast" kom tidigt på spåren av projektet, och just nu kan far och son-alliansen Laurent och Camille Schaller inte klaga på den internationella uppmärksamheten.

Laurents far etablerade sig som vinodlare i Chablis, när en av de lokala flickorna under efterkrigsåren var mer attraktiv än hemtrakten Alsace, och sedan dess har det aldrig diskuterats att Laurent också skulle vara vinodlare.

Familjen var livslångt lojala leverantörer av frukt till det närliggande världsberömda kooperativet La Chablisienne, men Camille Schaller ville det annorlunda, så när han återvände till gården 2009 efter att ha studerat vinologi i Dijon började far och son förbereda sig på att buteljera sitt eget vin .

Det hände 2014, och här i sin 8:e take kommer vinerna med en krispig syra och den linjära nästan salta mineralitet som var kännetecknet för Chablis när vinodlarna kämpade för att uppnå tillräcklig mognad och inte undvika övermognad. Det var också många gupp i Chablis under 2021. Frost, som särskilt drabbade de breda appellationerna Petit Chablis och Chablis, och sedan alldeles för lite sol och rekordstora nederbörd, vilket under flera perioder omöjliggjorde förebyggande behandlingar mot röta och svamp. Som Camille Schaller noterade när vi var över sommaren 2022 bjöd 2021 på utmaningar "som jag annars bara hade hört min pappa berätta om".

Det mesta handlar om Petit Chablis och generiska Chablis, men Laurent och Camille har också ett halvt hektar. med 25-åriga vinrankor i Kimmeridgiansk lera och kalksten uppe på den sydvästvända Premier Cru Vau de Vay. De ändrar frukten härifrån till detta vin, som är så elegant och mineraliskt som en Chardonnay nästan bara kan bli när vinrankorna ligger på de bästa backarna i Chablis.

Skörden är manuell med omtanke om druvklasarna redan uppe på Vau de Vay och vinifieringen är traditionell, med en mycket noggrann pressning av hela druvklasarna och sedan dekantering i 48 timmar innan den alkoholhaltiga jäsningen i en liten termoreglerande tank i rostfritt stål, som startas med hjälp av förökade jäststammar, eftersom källaren egentligen är en renoverad ladugård som ännu inte tillräckligt stödjer (håller fast vid) de naturligt förekommande jästcellerna.

Det mesta av vinet ligger kvar i tanken, men mycket lämpligt står det ett 500 liters fat bredvid ståltanken, och det fylls på efter att den malolaktiska jäsningen är över, vilket betyder - beroende på skördens storlek - att 20-30 st. % av vinet är avrundat av ek. Den slutliga cuvéen blandas efter 10 månader, och efter en försiktig filtrering buteljeras vinet.

Serving tips

Fet fisk
Ljus fisk
Skaldjur

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.