Domaine André Rieffel, Pinot Gris Hagel 2019

299.00 kr.

Domaine André Rieffel, Pinot Gris Hagel 2019

Domaine André Rieffel, Pinot Gris Hagel 2019

Vår utvärdering

En vacker redan lätt gyllene uttrycksfull Pinot Gris med härliga aromer av moget päron, persika och citrus som flyter över en undervegetation av svamp och honung. Mild och fyllig, men också med lite mineralitet och lite subtilt syrabett på slutet, som ser till att det hela inte blir (för) överdådigt.

Om produkten

Inspirerad av André Ostertag och Patrick Meyer (grundaren av den så kallade New Wave (Père de la Nouvelle Vague) och en av de 4 mytomspunna musketörerna (Les Quatre Mousquetaires)), Lucas Rieffel, tillsammans med sina vänner och stadsbarn Catherine Riss och Jean-Pierre Rietsch, naturvinsrörelsen i Alsace, och presenterar en kollektion som inte går att lägga i en låda bara sådär. Inte alls för att Lucas Rieffel de senaste åren börjat experimentera med att mogna på äldre fat snarare än i rostfritt stål, vilket i kombination med den mycket återhållsamma användningen av svavel har dragit vinernas profil i en lite mogen riktning.

Det gäller Lucas Rieffels Pinot Gris från familjens tomter på Hagelfältet, som ligger mittemot Mittelbergheims berömda Grand Cru Zotzenberg och drar nytta av samma märgel och kalksten i underjorden, som håller fukten och på så sätt hjälper vinstockarna säkert genom de torra perioderna. .

Skörden är manuell och druvorna transporteras den korta vägen till källaren i Mittelbergheim i 30 kilos plastlådor. Här rengörs klasarna inför en långsam helklaspressning, varefter musten får sätta sig några dagar innan den fylls på använda Bourgognefat och förvandlas till vin utan främmande jäststammar och utan temperaturkontroll. Därefter vilar vinet sur Lie i 12 månader eller tills Lucas Rieffel anser att det är redo att möta flaskan utan klarning eller filtrering. Det här är alltså inte bara vin från ekologiska druvor utan även vin utan tillsatt socker och/eller syra, utan tillsatta enzymer och med så blygsam svaveltillsats att det landar i naturvinsfamiljen.

En vacker redan lätt gyllene uttrycksfull Pinot Gris med härliga aromer av moget päron, persika och citrus som flyter över en undervegetation av svamp och honung. Mild och fyllig, men också med lite mineralitet och lite subtilt syrabett på slutet, som ser till att det hela inte blir (för) överdådigt.

Serving tips

Fisk på grillen
Fet fisk
Kryddstark mat
Skaldjur
Sushi

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.

Gula viner

Krämig & krispig
Viner med en krämig munkänsla och frisk bakomliggande syra. En arombild som domineras av mogna och gyllene frukter och inslag av fatlagring. Ofta viner i den högre kvalitetsklassen. Vinerna serveras till krämiga rätter med fisk eller fjäderfä. Gula viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Gula äpplen, ananas, mango, mogna persikor, citronskal, äppelpaj, apelsiner, smör, yoghurt, nötter, brioche och vanilj.
Vinområden Bourgogne, Champagne, Oregon, Nya Zeeland, Sydafrika, Washington och Norditalien.
Druvor & typer Chardonnay (fatlagrad), albariño, pinot gris och chenin blanc (Sydafrika).