Champagne De Sousa, Champagne Tradition Brut Øko

649.00 kr.

Champagne De Sousa, Champagne Tradition Brut Øko

category label Eko

Champagne De Sousa, Champagne Tradition Brut Øko

Om produkten

Michelle och Erick de Sousa och nu deras dotter Charlotte har genomfört en av de mest framgångsrika omställningarna till biodynamisk produktion, och idag, med legenden Selosse precis runt hörnet, producerar de knappt 100 000 flaskor mycket eftertraktad champagne på 11 olika etiketter .

De har totalt 11 ha. fördelat på mer än 40 olika tomter planterade med 30% Pinot Noir, 10% Pinot Meunier och sedan de 60% med Chardonnay, som är juvelerna i Sousa eftersom mer än hälften av vinstockarna är 50 år eller äldre och för att druvorna växer. på prestigefyllda Côte des Blancs på paket med Grands Cru-status i Avize, Oger, Cramant och Le Mesnil sur Oger.

Druvorna till denna Tradition Brut skördas för hand från dessa skiften. Efter pressning jäser vinet i rostfritt stål vid 18 grader, varefter den malolaktiska jäsningen får mjuka upp vinet innan det kortvarigt kyls ned till -4 grader för att förhindra att vinet bildas.

Tradition Brut är sammansatt av viner från upp till 5 års skörd, som därefter tillsätts upp till 15 % vin de reserve för en ungefärlig blandning av 50 % Chardonnay, 40 % Pinot Noir och 10 % Pinot Meunier. Efter buteljering får vinet mogna i 24 månader vid en konstant temperatur på 10 grader. Den slutliga remuagen utförs manuellt och vid disgorgering ges endast en blygsam dos på 6-8 gram likör pr. liter.

Resultatet är en väldigt lätt gul champagne med inslag av grönt i glaskanten. Hällt med en tät mousse lämnar den en delikat, ihållande plym av bubblor på väg upp till ytan. Näsan är elegant och blommig. Det finns en touch av mimosor, följt av citrus och mogna äpplen i ett ganska intensivt men också subtilt uttryck som fortsätter i munnen där friskheten kompletteras med toner av varm honung.

Serveras vid 8-10 grader, och gärna som ett kontinuerligt vin under hela måltiden.

Serving tips

Aperitif
Fet fisk
Ljus fisk
Skaldjur

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.