Champagne Christian Péligri, Brut Réserve Blanc de Blancs

399.00 kr.

Champagne Christian Péligri, Brut Réserve Blanc de Blancs

Champagne Christian Péligri, Brut Réserve Blanc de Blancs

Om produkten

Champagne Christian Péligri bor i Colombey-les-Deux-Églises, den lilla sömniga byn som stampade in i de historiska städerna eftersom det var här som general de Gaulle tillbringade sina senaste år. Vi är på Côte des Bar i den sydligaste delen av Côte des Blancs och här producerar Christian tillsammans med sin fru Sylvia, dotter Claire och svärson Cyril bland annat denna fina Brut-reserv, som också har varit en Blanc-de-Blanc de senaste åren.

Med andra ord, ren Chardonnay från ett antal små tomter på Côte des Bar (den södra oberoende delen av Côte des Blancs) som efter alla stjälkar har tagits bort jäst i rostfritt och efter att malolaktisk jäsning är väl gjort, kombineras med upp till 20% av en "vin de reserve", som också skapas exklusivt på Chardonnay. Efter den förnyade jästen mognar vinet i 24 månader i flaskorna innan fällningen skjuts bort och champagneproppen kommer på plats tillsammans med en balanserad dos på 8-9 g.

En härlig, framför allt, rent smakande champagne där doseringen inte överskuggar färskheten och där den relativt korta flaskmognaden innebär att frukten, den milda charmen som Chardonnay medför och mineraliteten på ett charmigt sätt kommer till centrum. Samtidigt också en Champagne som, även om den är utan årgång, inte har några ambitioner att smaka samma år efter år. Detta domineras till exempel av frukt från årgången 2017 och när det är 2018 års nästa år kommer profilen att förändras lite, vilket gör det lite mer spännande att följa vinet år efter år.

Fint som aperitif med krispigt smördeg med olika salta pålägg, men också bra med till exempel en äpple- eller päronpaj. Fransmännen har för länge sedan upptäckt detta!

Serving tips

Aperitif
Ljus fisk
Skaldjur

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.