Badia a Coltibuono, Vin Santo Del Chianti Classico 2011 37,5 cl

449.00 kr.

Badia a Coltibuono, Vin Santo Del Chianti Classico 2011 37,5 cl

category label Eko

Badia a Coltibuono, Vin Santo Del Chianti Classico 2011 37,5 cl

Serving tips

Söta desserter
Friska desserter
Frukt & Nötter

Om produkten

Vino Santo produceras i hela Italien, och själva konceptet skyddas inte av italiensk vinlag. Det finns därför både viner som produceras i syfte att få snabb vinst och viner som produceras i djupaste respekt för de traditioner som kan spåras tillbaka till Toscana på 1300-talet.

Badia a Coltibuonos Vin Santo hör naturligtvis till den senare kategorin, och utöver den extremt torra växtsäsongen 2011 hade de återigen alla möjligheter att skapa ett överdådigt russinvin. Ett vin som kan visa sig överträffa de redan legendariska 2010-talet. Vinet skapas på ungefär lika delar Trebbiano och Malvasia, skördade i bergen runt Monti del Chianti under de sista dagarna i september. Druvorna torkar i ventilerade rum innan de pressas i december och musten jäses till vin i gamla ekar, kastanjer och körsbärsfat, som enligt traditionen bara innehåller 40-100 liter.

Faten är inte helt fyllda och efter de första jäsningsdagarna förseglas de med cement och flyttas till Coltibuonos Vinsantaia, där temperaturen följer dagens rytm och årstiderna. 6 år går innan förseglingen bryts, och det blir dags att ta reda på vad som har blivit vinäger och vad som har välsignats av den heliga mognadsprocessen. Sedan sätts vinerna från de bästa faten ihop och tappas på flaska.

En sällsynt och traditionell toskansk efterrätt och meditationsvin med raffinerade aromer av honung, rostade mandlar och vanilj, vilket leder till den fulla och söta smaken, som, även om den är rik på fikon, aprikos och kanderad apelsin, balanseras elegant av en underliggande syra som ger friskhet och elegans till upplevelsen

Glöm de små så kallade dessertvinsglasen och häll istället vinet i stora Cognac- eller Burgundy-glasögon så att alla subtila aromer verkligen kan tillåtas utvecklas och njut av det helt enkelt med ett par krispiga Biscotte di Prato, som vi också känd som cantuccini.

Anbefalinger

Rosa viner

Fruktig & söt
Viner med en söt och mogen fruktprofil. Vinerna domineras av den sötma som omsluter vinet och som gör det passande till desserter eller aperitif. Rosa viner definieras av deras sockerhalt och kan därför komma från hela världen. Rosa viner kan komma från hela världen eftersom det som definierar dem är deras restsockerhalt.
Aromer: Honung, mogna tropiska frukter och blommor.
Vinområden: Hela världen.
Druvor & typer: Gewurztraminer, Riesling och Muscat.

Röda viner

Komplex & elegant
Viner som är komplexa, eleganta och sofistikerade. Deras elegans och komplexitet uppnås antingen på grund av ålder eller kvalitet. Vinerna är oftast av hög kvalitet och har fått den yppersta behandlingen hos producenten. Servera till rätter med vilt och svamp. Röda viner kommer från några av världens mest kända vinområden, där jordmån, tradition och hantverk går upp i en högre nivå.
Aromer: Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, svamp, skogsbotten, kostall, tjära, tobak, torkad frukt, vanilj och kokos.
Vinområden: Bourgogne, Piemonte (barolo/barbaresco), Brunello di Montalcino, Chianti, Rioja, Sicilien och Oregon.
Druvor & typer: Pinot noir, nebbiolo, sangiovese, tempranillo och nerello mascalese.