Weingut Thomas Harteneck, Pinot Noir Diva Ohne Schwefelzusats 2019

399.00 kr.

Weingut Thomas Harteneck, Pinot Noir Diva Ohne Schwefelzusats 2019

category label Eko

Weingut Thomas Harteneck, Pinot Noir Diva Ohne Schwefelzusats 2019

Om produkten

Med sina nästan 25 år som biodynamisk druvodlare och vinmakare i södra Baden i Tyskland kan Thomas Harteneck betraktas som en erfaren gentleman inom sitt område. Efter 150 år i Pfalz flyttade familjen Harteneck till Scliengen 1997, där klimatet var mildare och Thomas Harteneck uttryckte allvarligt sin kärlek för biodynamisk odling. År 2004 blev vingården och tillhörande mark Demeter-certifierad för första gången, och gradvis arbetade Thomas tillsammans med sin fru Daniela och parets två barn sig mot mindre ingripande i källaren. År 2019 gick de ut och tog del av produktionen utan tillsats av svavel.

Hartenecks "organism", som en gård vanligtvis beskrivs i ett biodynamiskt sammanhang, är ett vackert exempel på den balans och ökad fertilitet som biodynamik innebär. Här utförs arbete enligt såkalendern och därmed himmelkropparnas rörelser genom de tolv stjärntecknen, och den biologiska mångfalden trivs och uppmuntras och naturen inbjuds ombord genom insektshotell och vilda blommor och växter mellan vinstockarna. Thomas Harteneck tvekar inte en sekund för att betona den inverkan som det biodynamiska tillvägagångssättet har haft på hans vingårdar och omgivningar. Insekter, fåglar och en mängd vilda blommor och växter skapar balans i vingårdarna, vilket påverkar vinstockarnas hälsa och motståndskraft.

När det gäller biodynamik, orange viner och viner utan något annat än svavlet som naturen själv levererar, finns det inte många i Tyskland som kommer upp på sidan av Thomas Harteneck, och i ett universum befolkat av fusentaster är det deprimerande att han har pågått i mer än 20 år och att alla processer lever upp till de strikta riktlinjer som Demeter följer.

Här Thomas Hartenecks Spätburgunder där druvorna fermenteras enligt maceration-carbonique-metoden (känd från Beaujolais) i 14 dagar i tankar av rostfritt stål där vinet därefter också mognar mot tappning utan filtrering och utan svaveltillsats, eller som skrivet: Ohne Schwefelzusatz . Överraskande, bubblande och explosivt. Opolerad och vild i sin bombastiska frukt och mjuk som en hästmule. Varm, humusrik jord möter näsan, en doft av "på landsbygden". Inga lyftsele men utan tvekan naturliga.

Perfekt för långbakat fläskbröst med stekt hummer och Americaine sås, till exempel. Också utmärkt vin för fiskrätter.

Serving tips

Fjäderfä
Fjäderfä på grillen
Ljust kött

Anbefalinger

Cerise viner

Lätt & fruktig
Viner som är fruktiga och lättdruckna med en frisk syra. Cerise viner har ett feminint och elegant uttryck. Fruktprofilen domineras av röda bär och eventuella inslag från fatlagring. Servera till kraftiga vegetariska rätter, fjäderfä eller fläsk. Cerise viner kommer från områden med måttligt till svalt klimat.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, vanilj och kokos.
Vinområden Piemonte, Veneto, Toscana, Sicilien, Tyskland, Alsace, Loire, Sydafrika, Chile, Kalifornien, Australien och Nya Zeeland.
Druvor & typer Pinot noir, barbera, grenache, valpolicella och sangiovese.