Weingut Thomas Harteneck, Pet Nat Prinz Noah NATUR 2021

329.00 kr.

Weingut Thomas Harteneck, Pet Nat Prinz Noah NATUR 2021

Weingut Thomas Harteneck, Pet Nat Prinz Noah NATUR 2021

Om produkten

Med sina nästan 25 år som en biodynamisk druvodlare och vinmakare i södra Baden som ser ner på Alsace, kan Thomas Harteneck betraktas som en erfaren gentleman inom sitt område. Efter 150 år i Pfalz flyttade familjen Harteneck till Scliengen 1997, där klimatet var mildare och Thomas Harteneck uttryckte allvarligt sin kärlek för biodynamisk odling. År 2004 blev vingården och tillhörande mark Demeter-certifierad för första gången, och gradvis arbetade Thomas tillsammans med sin fru Daniela och parets två barn sig mot mindre ingripande i källaren. År 2019 gick de ut och tog del av produktionen utan tillsats av svavel.

Här är Hartenecks Pét-Nat, som vi inte tvekar att kalla en av de bästa tyskarna. Den produceras i Baden med utsikt ner till Alsace och är uppkallad efter berättelsen om "Prinsen som bara var själv", som den tyska författaren Silke Schnee skrev efter att hennes 3: e son hade anlänt med Downs syndrom, och både vinet och det lilla prinsens särskiljningsförmåga är vackert inramad av prinsens lilla silhuett, som ensam balanserar vinets kristallisationsprofil som typ kan se ut som en stor boll eller vår planet. Det är tillåtet att låta fantasin spela ...

Det är främst färskpressad must från Auxerrois-druvan som Thomas Harteneck bara påminner oss om att inte blanda ihop med Pinot Blanc. Mustet varar i 12 timmar med skalen, blandat med Gutedel och Pinot Noir och flaskat medan jäsning fortfarande pågår. 4 månader av jäsning och mognad i flaskan innan mest fällning skjuts bort och ersätts med bubblor från andra flaskor. Thomas Harteneck själv beskriver processen så snyggt: "Perlwein enligt den förfädernas metod - spontant fermenterad, fri från skönhet, filtrering och svaveltillsats. Ren natur!"

Ett härligt vitalvin där mogna jordgubbar och saftiga persikor möts med lite bittert te i ett vinöst och surt mineraluttryck.

Som det är underförstått, tillverkas vinet med så kallat lågt ingripande och helt utan användning av svavel, vilket gör det till en del av den naturliga vinfamiljen. På Løgismose, som många andra, pratar vi om hur "Funky" upplevelsen är. Det är ett uttryck för hur långt vinerna skiljer sig i smak från konventionellt producerade viner, och för att matcha förväntningarna och göra det lite lättare att navigera i detta spännande universum har vi valt att gradera detta grafiskt:

Serving tips

Aperitif
Ljus fisk
Skaldjur

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.