Weingut Buchegger, Grüner Veltliner Ried Geppling 2021

249.00 kr.

Weingut Buchegger, Grüner Veltliner Ried Geppling 2021

Weingut Buchegger, Grüner Veltliner Ried Geppling 2021

Om produkten

Det är lätt att bli kär i ett bra glas Grüner Veltliner, speciellt om det kommer från Weingut Buchegger, som nu för 15: e året i rad levererar samma samtidigt fräsch, skarp, mild och saftig kvalitet som har gjort att vinet är ofta slutsålt, långt innan den nya årgången är klar.

Således ser det ut som Walter Bucheggers flickvän och (sedan 2008) partner Silke Mayr tillsammans med källmästaren Michael Nastl uppfyller löftet de gav varandra när vi i juni 2017 förlorade den österrikiska mästaren ute i Grüner Veltliner. Som de skrev vid den tiden skulle de fortsätta att producera viner som "kan tillfredsställa även den mest kräsna gommen och samtidigt hålla vinerna tillgängliga."

En härlig ren, inte längre våldsam, men subtil Grüner Veltliner, med akacia och äppleblommor som finner skönhet med rosa druvor och saftig citrus, som så småningom åtföljs av dill, spansk kervil och lite nymalt vitpeppar. Aromatisk, saftig, livlig och torrare än lång.

Vinet såldes under ett antal år under namnet Gebling, vilket är det rymligare vanliga namnet på de högre liggande vingårdarna på 10 km. långt från Landersdorf i Kremstal och vidare mot Hadersdorf inuti Kamptal. Här blandade Walter Buchegger frukten från sina olika små tomter i båda distrikten och sålde vinet som en wein aus Niederosterreich. Inte så längre. Nu går frukten från vinstockarna i Kremstal till Bucheggers alltmer populära Grüner Veltliner Holzgasse, medan frukten från två små väl exponerade tomter i Kamptal med nu 45 år gamla vinstockar förvandlas till denna alltid pålitliga Grüner Veltliner Ried-Geppling, som lägger nu till den närliggande byn Gobelsburg till sitt namn.

Det är ett vin. det är i sitt rätta inslag när de läckra salladerna på våren och sommaren, babygrönsaker och färska örter läcker ut. Underbart för grillad hummer, perfekt för lätta rätter med fisk, lätt kött och fjäderfä och också ett bra erbjudande för ett kärleksfullt välkomnande när familj och vänner stannar förbi.

Serving tips

Fet fisk
Ljus fisk
Fjäderfä
Ljust kött

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.