Somlói Vándor, Somló Olaszrizling 2020

199.00 kr.

Somlói Vándor, Somló Olaszrizling 2020

Somlói Vándor, Somló Olaszrizling 2020

Om produkten

Härligt saftigt vitt vin från Ungerns minsta vindistrikt Somlói, beläget norr om Balatonsjön i västra delen av den ungerska Transdanubia-provinsen. Det är frukten av vinstockar som står på de branta sluttningarna mot vulkanen Somlós krater, som reser sig 180 meter över den omgivande vidsträckta slätten. Här regerar den totalt okända druvan Juhfark i Danmark, men det finns även fläckar med Furmint och så denna Olaszrizling, som i händerna på den unge vinmakaren Kis Tamás förvandlas till ett av de mest övertygande viner vi har smakat av denna druva som kommer med många namn och i många temperament.

Två av namnen är Welschriesling och Riesling Italico, vilket har fått många att tro att druvan är en variant av tysk riesling med italienska rötter. Så är dock inte fallet. Istället är det förmodligen kroatiska Graševina som i århundraden har spridit sig över slätterna mellan Adriatiska havet och Svarta havet med nya namnvarianter när den kröp över de många gränserna.

Brist på ekonomisk kapacitet och följaktligen alltför stora skördar har inneburit miljontals liter lätt och surt, i grunden ointressant vitt vin, men nästan lika många miljoner turister längs den adriatiska kusten har gett seriösa kroater möjlighet att visa en helt annan sida av druvan. , och det var efter att ha provat vinerna från Krauthaker nere i Mitrovac som Kis Tamás fick reda på att han också borde ta sin Olaszrizling på allvar.

Detta är frukt från 2 små tomter med de vackra namnen Cserkó och Aszó-szépe (utsikten och skönheten i Aszó), som kom när Kis Tamás och hans vän Moyzes Antival hade råd att köpa en liten vingård 2013. Bara 0, 5 ha. med 35-50 år gamla vinstockar från vilka druvorna skördas i 2 eller 3 omgångar för att få in större komplexitet i vinet.

Frukten körs de få metrarna över till vingården i en gammal pickup, där hela klungar efter en putsning ryker direkt in i den pneumatiska pressen. Musten får sedan sedimentera innan musten från de först skördade druvorna jäser i rostfritt stål och musten från de senare skördade jästerna direkt på använda ungerska fat utan temperaturkontroll, främmande jäststammar och vad som helst. Vinerna mognar individuellt i 8 månader innan de möts i den slutliga cuvéen, som sulfuriseras (så att konsumenterna kan förvänta sig liknande upplevelser) och sedan buteljeras utan klarning eller filtrering.

Ett vin förtjusande aromatiskt, nästan intensivt vin som kommer med en imponerande längd som kommer att överraska de flesta som har mött Welschriesling eller vad druvan har kallats. Den är saftig med mogna päron, persikor, nektariner och dessutom en pulserande nästan pepprig krydda, som hålls i ave av fin citrus och en underliggande salt mineralitet. Så aromatisk att känslan av restsötma är större än 3g. som faktiskt är närvarande.

Serving tips

Aperitif
Fjäderfä
Skaldjur
Sushi
Tapas

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.