Manoel D. Poças Junior, Colheita Port Coroa de Rei 1992

749.00 kr.

Manoel D. Poças Junior, Colheita Port Coroa de Rei 1992

Manoel D. Poças Junior, Colheita Port Coroa de Rei 1992

Vår utvärdering

Det råder ingen tvekan om att Poças Junior tillhör eliten när det kommer till Colheita. Portvinet från enstaka årgång, mognar på gamla fat, och liknar en Tawny, varvar den ungdomliga, men också ibland lite hårda fräschören och pågående känslan av alkohol till viner med eleganta och komplexa aromer, som bibehålls i en silkeslen konsistens.

Om produkten

Minimikravet på mognadstiden är 7 år, men på Poças Junior är det oftast mycket längre och vi får veta att Poças Junior fortfarande har Colheita-viner från 1964 och 1967, som ännu inte har buteljerats. Poças Junior spelar alltså på alla tangenter när det kommer till Colheita och för vissa hängivna portkännare har flaskor från samma årgång, men från tappningstider som spänner över en liten människoålder, blivit samlarobjekt.

Dessa år är det Maria Manual Maia som har hand om vingården och när druvorna kommer till källaren är det Jorge Manual Pintao som tar över, konsulterad av sin vän Luis Rodrigues. Druvorna är de traditionella sorterna Tourige Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca och Tinto Cão från 40- till 90-åriga rankor och eftersom rankorna står i blandad skönhet på flera av terrasserna har man beslutat att det vore oseriöst att försöka lista en verklig druvblandning. Poças Junior uppger alltså nu att deras Colheita Portviner är baserade på så kallade Fieldblends.

Grooming sker redan under plockningen och bara de bästa druvorna kommer ner i plastlådorna för att bäras till närmaste väg och sedan köras upp till stora moderna Quinta da Quartas, där Pocas har samlat sina produktionsanläggningar sedan 1988. Efter jäsning och tillsats av konjak får vinet vila till tidig vår då de bästa satserna smakas av, som sedan förvandlas till mindre fat för att antingen sluta som Vintage Port eller som högklassig Colheita.

Beroende på tidpunkten för tappning går upplevelsen från en utgångspunkt som är i familjen av den nedtonade LBV Port till mycket sofistikerad Tawny Port, och om du fångar en Colheita som buteljerades för 10 år eller mer sedan blir upplevelsen en hela tredje. Det är ganska fascinerande.

Servera med till exempel panforte, panettone, mogna ostar, både hårda och blåa, eller som aperitif, eller, eller som det uppfriskande glaset efter middagen eller efter en lång dag på jobbet.

Serving tips

Söta desserter
Friska desserter
Frukt & Nötter
Kraftig ost
Mild ost

Anbefalinger

Bruna viner

Komplex & intensiv
Viner med stor intensitet, djup och komplexitet. Vinerna har många lager i sin arombild och en kombination av kraft och komplexitet som uppnås på grund av ålder eller lagringstid på fat. Servera till kraftiga rätter med nötkött, lamm eller fläsk. Bruna viner kommer från hela världen och är ofta det yppersta som vinmakarna kan uppnå. Bruna starkvin passar bra till ostbrickan eller kraftiga desserter.
Aromer Svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär, plommon, blåbär, peppar, tobak, kaffe, skogsbotten, stall, blod, rök, choklad, vanilj och kokos.
Vinområden Bordeaux, Sydrhône, Nordrhône, Rioja, Ribera del Duero, Amarone, Australien och Kalifornien
Druvor & typer Syrah, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och tempranillo.

Rosa viner

Fruktig & söt
Viner med en söt och mogen fruktprofil. Vinerna domineras av den sötma som omsluter vinet och som gör det passande till desserter eller aperitif. Rosa viner definieras av deras sockerhalt och kan därför komma från hela världen. Rosa viner kan komma från hela världen eftersom det som definierar dem är deras restsockerhalt.
Aromer Honung, mogna tropiska frukter och blommor.
Vinområden Hela världen.
Druvor & typer Gewurztraminer, Riesling och Muscat.