Om produkten
Denna Hermitage är gjord på Syrah och dess gåtfulla nära släkting Sérine från pinnar med en medelålder på 60 år. Övervägande moderna kloner av Syrah skördas på de delar av Hermitahe-sluttningen som heter Début du Méal, Pierrelles, Diognières, les Bessards och la Croixmen, men när de växer tillsammans med den gamla parfymerade Syrah-släktingen Sérine, följer dessa i en andel, som inte är fast besluten.
Vinet tillverkas av en "hemlig" producent i norra Rhône där Michel Tardieu och hans vän, den berömda konsulten Philippe Cambie, diskuterar i detalj hur vinstockarna bör odlas, när druvorna ska skördas och hur de ska förvandlas till vin. Och inte bara det: Michel Tardieu levererar också fat där vinerna därefter mognar och i februari efter skörden flyttas de till Tardieu-Laurents källare i Lourmarin, där vinet mognar. Det är totalt 12 månader i nya och en gång använda 228-litersfat från Allier och Tronçais och ytterligare 12 månader i foudre innan vinet tappas utan klargörande eller filtrering.
Michel Tardieu var väldigt glada över hur allt skulle bli och beskriver 2018-årgången som både "konstig och paradoxal". 2018 är också en av de mest heterogena årgångarna sedan 1960-talet. En enorm mängd sjukdomstryck under växtsäsongen krävde ett antal timmar ute bland vinstockarna som många av vinodlarna helt enkelt inte kunde samla, men de som kom till målet för förebyggande och kontroll kunde så småningom glädja sig över att druvorna de hade lämnat tillbaka kunde njuta av en vacker september månad och att väderförhållandena under skörden var nästan perfekta, så att druvorna kunde plockas vid optimal tid utan stress.
Michel Tardieu själv beskriver resultatet enligt följande: ”Modell av precision och komplexitet, som kommer att glädja fansen av denna Cuvée. Silkeslen, idealiskt mjukade tanniner. Längden i eftersmaken är imponerande. ” En imponerande Hermitage och ett "måste-ha" för alla vinälskare. Åtminstone några flaskor!