Maison Tardieu-Laurent, Crozes-Hermitage Vieilles Vignes 2021

449.00 kr.

Maison Tardieu-Laurent, Crozes-Hermitage Vieilles Vignes 2021

Maison Tardieu-Laurent, Crozes-Hermitage Vieilles Vignes 2021

Om produkten

Denna Crozes-Hermitage Vieilles Vignes är skapad på frukten av vinstockar som är cirka 60 år gamla på de 4 olika Lieu-Dits Larnage, Battis, Gervans och Coteaux sur Mercurol, som alla kommer med sitt bidrag till vinets aromprofil. skörden är naturligtvis manuell med grooming av klusterna både på fältet och framför källaren innan den jäses i rostfritt stål med 1/3 hela druvkluster. Det unga vinet mognar därefter i 12 månader i nya och använde en gång 228-liters fat från Allier och Tronçais och sedan ytterligare 6 månader i foudre innan det sätts ihop och, som alltid, tappas utan klargörande eller filtrering.

Vinet tillverkas av en "hemlig" producent, där Michel Tardieu och den berömda konsulten Philippe Cambie diskuterar i detalj hur vinstockarna ska odlas, när druvorna ska skördas och hur de ska omvandlas till vin. Och inte bara det: Michel Tardieu levererar också faten som vinet måste mogna i, och som något mycket speciellt flyttas faten i februari till Tardieu-Laurents källare i Lourmarin, där de får den nödvändiga kärleken tills de tappas.

Michel Tardieu var väldigt glada över hur allt skulle bli och beskriver 2018-årgången som både "konstig och paradoxal". 2018 är också en av de mest heterogena årgångarna sedan 1960-talet. En enorm mängd sjukdomstryck under växtsäsongen krävde ett antal timmar ute bland vinstockarna, vilket många av vinodlarna helt enkelt inte kunde samla, men de som kom till målet för förebyggande och kontroll kunde så småningom glädja sig över att druvorna de hade vänster kunde njuta av en vacker september månad och att väderförhållandena under skörden var nästan perfekta, så att druvorna kunde plockas vid optimal tid utan stress.

En upprätt, samtidigt intensiv och elegant mycket mineral Crozes-Hermitage med en tydligt blommande näsa som ger associering till både blåbär och körsbär. Exakt, fruktdrivet och munvatten och trots mognad på delvis nya rätter som redan passar perfekt. Michel Tardieu konstaterar: ”Vilseledande, denna Cuvée smakar lite som en värdig Saint Joseph! Distinguished, typiskt "North" - violett. Mycket djup och täthet i munnen ”.

Serving tips

Biff på grillen
Ljust kött
Mörkt kött
Vilt

Anbefalinger

Bruna viner

Komplex & intensiv
Viner med stor intensitet, djup och komplexitet. Vinerna har många lager i sin arombild och en kombination av kraft och komplexitet som uppnås på grund av ålder eller lagringstid på fat. Servera till kraftiga rätter med nötkött, lamm eller fläsk. Bruna viner kommer från hela världen och är ofta det yppersta som vinmakarna kan uppnå. Bruna starkvin passar bra till ostbrickan eller kraftiga desserter.
Aromer Svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär, plommon, blåbär, peppar, tobak, kaffe, skogsbotten, stall, blod, rök, choklad, vanilj och kokos.
Vinområden Bordeaux, Sydrhône, Nordrhône, Rioja, Ribera del Duero, Amarone, Australien och Kalifornien
Druvor & typer Syrah, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och tempranillo.

Röda viner

Komplex & elegant
Viner som är komplexa, eleganta och sofistikerade. Deras elegans och komplexitet uppnås antingen på grund av ålder eller kvalitet. Vinerna är oftast av hög kvalitet och har fått den yppersta behandlingen hos producenten. Servera till rätter med vilt och svamp. Röda viner kommer från några av världens mest kända vinområden, där jordmån, tradition och hantverk går upp i en högre nivå.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, svamp, skogsbotten, kostall, tjära, tobak, torkad frukt, vanilj och kokos.
Vinområden Bourgogne, Piemonte (barolo/barbaresco), Brunello di Montalcino, Chianti, Rioja, Sicilien och Oregon.
Druvor & typer Pinot noir, nebbiolo, sangiovese, tempranillo och nerello mascalese.