Maison Tardieu-Laurent, Cotes du Rhone Village Les Bec Fins Rouge 2022

199.00 kr.

Maison Tardieu-Laurent, Cotes du Rhone Village Les Bec Fins Rouge 2022

Maison Tardieu-Laurent, Cotes du Rhone Village Les Bec Fins Rouge 2022

Om produkten

Cuvée Les Becs Fins är alltid det första Rhône-vinet som tappas på Tardieu-Laurent, varför vi först känner pulsen på den nya årgången.

Och i samband med skörden 2018 har det varit extra spännande eftersom vi båda har fått rapporter om en fantastisk skörd och rapporterna att det oroliga klimatet på våren och försommaren orsakade så många problem att vinodlarna helt enkelt inte hade tillräckligt med timmar att reparera skadan.

Michel Tardieu säger också att även om fint väder fram till och under hösten korrigerade mycket, var de tvungna att vara extra selektiva på sin turné runt de många samarbetspartnerna som levererar frukten till de viner som därefter mognar och tappas i Tardieu- Laurents källare. Särskilt Grenache har vacklat och Tardieu-Laurent har därför fått välja om de ville skruva på druvblandningen så att de fick lite fler flaskor att göra bra med eller helt enkelt producera mindre. Michel och Bastian Tardieu valde det senare, så jämfört med förra året saknas bara 12 000 flaskor!

Detta är återigen 60% Grenache från cirka 60 år gamla vinstockar och 40% Syrah från cirka 30 år gamla vinstockar från olika tomter väster om Châteauneuf-du-Pape. Alla stammar avlägsnas före jäsning, vilket därefter sker utan tillsats av främmande jäststammar i betong där vinet också mognar 10 månader innan det tappas på flaska utan tidigare förtydligande eller filtrering.

En härlig Rhône med massor av charmig och exakt frukt baserad på björnbär, blåbär och färska garrigliknande örter som samlas för en full och saftig upplevelse i munnen, där silkeslen tanniner leder till en trevlig uppfriskande final.

Här finns tillräckligt med kraft för att vinet villigt leka med både när kryddorna och de feta kulorna skruvas upp. Prova det till exempel för saftiga salta skivor ugnsbakad marshmallowpinne med mjuka stekta grönsaker och dillmoln.

Serving tips

Ljust kött
Mörkt kött

Anbefalinger

Lila viner

Kraftig & fruktig
Viner med stor intensitet, fruktighet och power. Viner som är mörka och mycket mogna i fruktbilden. Servera de kraftiga och intensiva vinerna med rött kött, kraftiga grytor eller BBQ. Lila viner kommer ofta från områden med mycket sol och värme. Lila starkvin serveras med blåmögelost och chokladdesserter.
Aromer Svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär, plommon, blåbär, söt lakrits, söt tobak, kanderade bär, kaffe, choklad, vanilj och kokos.
Vinområden Södra Frankrike, Spanien, Portugal, Ribera del Duero, Priorat, södra Italien, Kalifornien, Argentina och Australien.
Druvor & typer Cabernet sauvignon, merlot, tempranillo, syrah, grenache, primitivo/zinfandel, negroamaro, carmenere och malbec.