Om produkten
Laurent och Marie är det glada paret bakom Château Champ des Sœurs, som ligger centralt i Fitou bara några 100 meter från Ètang de Leucate och ostronbankerna som vetter mot Medelhavet. I början var han arbetsgivaren och mannen i vingården medan hon var vinmakare nere i källaren, men nu har småfolk kommit och som sig bör ska de nu också dela efternamnet Maynadier.
Laurent får många vilda idéer samtidigt som han går och tar hand om sina vinrankor som alla njuter av utsikten ner till lagunen, och då och då får han även Marie på idéerna. Det har lett till Fitou-viner, som mognar nedsänkt ute i lagunen, och först "skördas" när ostronen som lägger sig på flaskorna blir tillräckligt ömtåliga, och nu senast har de gjort det - efter att de börjat sträva efter låg intervention och flirtande. med naturlig vinmiljö - uppfann denna fina Le Pavé, som inte får prunka att frukten är från 2020, då den kommer som en ospecificerad "Vin de France".
Det är Muscatdruvor som tidigare byttes ut mot den söta Muscat de Rivesaltes men nu skördas de lite tidigare och det är ett vin som efter att ha pressat hela druvklasarna och jäst i rostfritt stål får dra ihop sig. druvskalet (inte fröna och stjälkarna) i 2 månader innan det dras bort från fällningen och mognar i 8 månader på 600 liters fat. Och först i samband med tappningen kommer lite svavel in i bilden, så att Laurent och Marie kan lova ganska enhetliga upplevelser, även när vinet avnjuts i Danmark.
Detta är vad man kan kalla ett orange ljus, både vad gäller färgspelet och inslaget av garvsyra som bara känns, men inte på något sätt har företräde. Istället ett vackert ljust orange vin med ett tilltalande och närvarande doftspel där nektarin, mandarin och mogen druva får leda. Distriktsparfymerad, rosrik och precis så delikat diskret att det är fascinerande.
Naturvinsfreak, som är van vid att få grovfilen, måste gå en kurs i lyhördhet. För alla andra är detta en framstående introduktion till det ofta nyckfullt finessfyllda universum av apelsinviner.
Ett aperitifvin som hetsar och skapar debatt, och dessutom ett spännande vin i det salta köket. Men man måste arbeta med gehör och respektera vinets speciella doftspel.