Ina Wihler, Crazy Spêti 2022

219.00 kr.

Ina Wihler, Crazy Spêti 2022

Ina Wihler, Crazy Spêti 2022

Kropp Let
Aciditet Høj
Sötma Tør

Aroma

Rød frugt
Søde krydderier

Om produkten

Vinet kommer från Badenområdet i södra Tyskland. Baden gränsar extremt nära till Alsace och kan därför anses vara något i samma stil som vinerna därifrån. En ofta svalare och mer elegant touch på både vita och röda viner när viner görs i dessa lite svalare och opolerade omgivningar.

Crazy Späti är baserad på ren Spätburgunder som är en välkänd druva för området. Spätburgunder är deras svar på Pinot Noir och har några klassiska egenskaper om du frågar oss. Ett omoget körsbär, utan att det ska få en negativ klang. Men det omogna märks i den gröna och höga syran som ger en bra balans till den sötmafyllda och djupgående frukten. Vinet är på den relativt funky sidan. Detta beror främst på den korta macerationstiden och den utelämnade filtreringen.

Vinet behöver som utgångspunkt inte luftas efter öppning. Tvärtom måste man nog vara uppmärksam på att öppna vinet för tidigt. Ta ut vinet direkt från kylskåpet, ca 10-15 minuter innan du ska dricka det.

Mat i kombination
Detta är ett rödvin med mycket kort macerationstid vilket ger ett otroligt lätt och saftigt vin. Därför kan du gömma undan de helt tunga och intensiva grytorna och istället fokusera på en rätt på fågel. Det kan vara en helstekt kyckling där speciellt den rostade noten från skinnet kommer att komplettera vinets tanninstruktur ganska bra.

Aroma

Rød frugt
Søde krydderier

Facts

Kropp:
Let
Tannin:
Lav
Sötma:
Tør
Aciditet:
Høj
Smakprofil:
Område:
Baden
Årgång:
2022
Odling:
Naturvin
Storlek:
750 ml
Alkohol %:
12,50
Korkvariant:
Kork
Serveringstemperatur:
12-15°C
Passar till:
Mys- & Balkongvin

Serving tips

Fjäderfä
Mys- & Balkongvin

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.