Domaine Pierre Gaillard, Saint-Joseph 2020

349.00 kr.

Domaine Pierre Gaillard, Saint-Joseph 2020

Domaine Pierre Gaillard, Saint-Joseph 2020

Vår utvärdering

Uttrycket i det färdiga vinet är helt klassiskt eller "old school" om man så vill och de 15 månaderna i faten har lyckligtvis inte dämpat tonerna av färska körsbär, viol och aromatisk peppar. Med andra ord en gedigen ambassadör för stadsdelen som charmar med sitt fina spel mellan mineralitet och söta tanniner. Ett utmärkt alternativ till de ännu dyrare vinerna från Côte Rôtie och Hermitage.

Om produkten

Pierre Gaillard utmanar som alltid tesen att Syrah-vinerna från norra Rhône måste mogna flera år på flaska innan de är redo för riktig njutning. Här talar vi om omedelbar charm, och även en accentuerad känsla för terroir, vilket gör att vinerna är tidiga vackra exponenter för den känsliga balansen mellan vikt och finess, som bara ett fåtal producenter lyckas uppnå.

Detta är frukt från totalt 10 ha. på olika öst- och sydostvända granitrika sluttningar i Chavanay, Sarras och hemkommunen Malleval i den norra delen av appellationen. Framför allt är vinstockarna mer än 20 år gamla och skörden är manuell med vid behov skötsel av druvklasarna innan de packas i plastlådor och körs upp till vingården högt över floden Rhône.

Här iakttas innan alla stjälkar tas bort, varefter de delvis krossade druvorna kyls ner för att få byta aromer i upp till 6 dagar innan temperaturen höjs och den alkoholhaltiga jäsningen påbörjas i stora vertikala ekfat och rostfritt stål tankar. Här får jungfruvinet sitta på jästfällningen i upp till en månad innan det fylls på små fat från Allier och Nevers där det mognar i 15 månader innan den slutliga cuvéen blandas, filtreras och buteljeras.

Prova med till exempel friterad viltlever, alternativt kalv, med sauterade svarta trumpetsvampar och bacon.

Etiketten är dekorerad av Pirre Gaillards mångåriga vän - den Lyon-baserade impressionistiska målaren Alain Demond - som med svavelgula, gröna och lila vinösa landskap och buketter försöker förmedla magin i flaskan.

Serving tips

Biff på grillen
Fjäderfä på grillen
Ljust kött
Mörkt kött
Fläskkött

Anbefalinger

Röda viner

Komplex & elegant
Viner som är komplexa, eleganta och sofistikerade. Deras elegans och komplexitet uppnås antingen på grund av ålder eller kvalitet. Vinerna är oftast av hög kvalitet och har fått den yppersta behandlingen hos producenten. Servera till rätter med vilt och svamp. Röda viner kommer från några av världens mest kända vinområden, där jordmån, tradition och hantverk går upp i en högre nivå.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, svamp, skogsbotten, kostall, tjära, tobak, torkad frukt, vanilj och kokos.
Vinområden Bourgogne, Piemonte (barolo/barbaresco), Brunello di Montalcino, Chianti, Rioja, Sicilien och Oregon.
Druvor & typer Pinot noir, nebbiolo, sangiovese, tempranillo och nerello mascalese.