Domaine Pierre Gaillard, Condrieu 2022

599.00 kr.

Domaine Pierre Gaillard, Condrieu 2022

Domaine Pierre Gaillard, Condrieu 2022

Vår utvärdering

Som förväntat av den karaktärsfulla Viognier-druvan finns en pikant parfym i näsan med vita persikor, akaciablommor, viol, litchi, kaprifol och gula päron, som presenterar sig tillsammans med kryddiga undertoner av vanilj och pralin. Visst mycket aromatisk, men inte direkt överdådig tack vare lockande mogen syra och subtil mineralitet. Pompöst och mättande, men inte överväldigande.

Om produkten

Här i den mycket varma och torra årgången 2022 lyckas Pierre Gaillard utan problem sparka den flamboyanta Viognier-druvan från rampen, vilket ger oss ett vin som bör upplevas i alla fall! Pierre berättar också att han och hans team upplevde en tidig och enkel skörd med låga men balanserade syrahalter och mindre socker än befarat i druvorna, vilket utan dramatik resulterade i blommiga, frodiga och lättillgängliga viner.

Under de senaste 30 åren har Pierre Gaillard lyckats förvärva totalt 5 syd- och sydostorienterade granit- och sandiga ha. uppe på Côte Bellay och Côte Boissey, och härifrån producerar han under de bästa åren 2 singelvingårdar Viognier, en ädel söt Viognier och sedan varje år denna generiska Condrieu huvudsakligen baserad på frukt från tomter med 20-30 år gamla vinstockar i appellationens norra ände .

Skörden är manuell och klasarna sköts om innan de röks direkt i pneumatiska pressar där de pressas noggrant så att bara den ömtåliga musten kommer in. Musten har fått sedimentera (lägga sig) några dagar före jäsning, direkt på använda fat sammansatta av ekplankor från Alliers och Nevers skogar. Vinet lagras i 8 månader under försiktig omrörning under de första månaderna (Bâtonnage sur lies) för att extrahera maximala mängder arom och tropisk frukt från jästrester innan buteljering, vilket sker utan klarning eller filtrering.

Prova det tillsammans med en hummerbisque med mycket tjock vispad grädde, eller med en lite enklare servering av snabbgrillade hummer med kryddigt smör, där vinet kommer att leka vackert med och tillsammans med sötman i de ömtåliga skaldjuren.

Etiketten är dekorerad av Pirre Gaillards mångåriga vän - den Lyon-baserade impressionistiska målaren Alain Demond - som med svavelgula, gröna och lila vinösa landskap och buketter försöker förmedla magin i flaskan.

Serving tips

Fet fisk
Ljus fisk
Fjäderfä
Skaldjur

Anbefalinger

Gula viner

Krämig & krispig
Viner med en krämig munkänsla och frisk bakomliggande syra. En arombild som domineras av mogna och gyllene frukter och inslag av fatlagring. Ofta viner i den högre kvalitetsklassen. Vinerna serveras till krämiga rätter med fisk eller fjäderfä. Gula viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Gula äpplen, ananas, mango, mogna persikor, citronskal, äppelpaj, apelsiner, smör, yoghurt, nötter, brioche och vanilj.
Vinområden Bourgogne, Champagne, Oregon, Nya Zeeland, Sydafrika, Washington och Norditalien.
Druvor & typer Chardonnay (fatlagrad), albariño, pinot gris och chenin blanc (Sydafrika).