Domaine de La Noblaie, Chinon Rouge Le Temps Des Cerises 2022

249.00 kr.

Domaine de La Noblaie, Chinon Rouge Le Temps Des Cerises 2022

category label Eko

Domaine de La Noblaie, Chinon Rouge Le Temps Des Cerises 2022

Om produkten

Sedan han återvände till familjedomänen 2003 efter att ha fått erfarenhet på Château Petrus i Pomerol och Dominus i Napa, har Jérôme Billard visat sig vara en gudfruktig vinmakare med en kuslig känsla för detaljer och ett grönt hjärta som slår för miljön utan att kompromissa. på den klassiska gommen. Han ägnade de första 10 åren åt en kontrollerad omställning till hållbar produktion både på fältet och i källaren och sedan årgången 2014 har alla vinerna burit den ekologiska stämpeln.

Därmed även denna Chinon Le Temps Des Cerises som har sålts till svärmar av caféer och vinbarer i städernas stad, och som med cirka 50 000 årsflaskor efter hand står för över hälften av produktionen på Noblaie. Och eftersom de röda Loire-vinerna just nu är mer eftertraktade i Paris än vad Beaujolais någonsin har varit, hade Jérôme kunnat sälja många fler om han bara hade haft fler. De pallar vi har fått är alltså stulna från tilldelningen till städernas stad, men som Jérôme uttrycker det: ”Om de saknar 10 eller 12 000 flaskor gör det nog inte så stor skillnad, och i längden är det nog vettigt att inte vara ganska beroende av det glada livet i Paris."

Jérôme tillhör de producenter som anser att kvaliteten på Chinon är direkt proportionell mot mängden kalkhaltig tuffeau i jorden och därför kommer frukten uteslutande från tomter på sluttningen upp mot och upp på själva den porösa platån på södra sidan av Vienne floden. 100 % Cabernet Franc handskördad från vinstockar som varierar i ålder från 10-40 år och alla ligger på tomter så nära källaren att de kan komma under behandling några timmar efter att de plockats.

Klasarna sorteras och alla stjälkar tas bort innan vinet jäser utan främmande jäststammar och mognar därefter i 6 månader i rostfritt stål med så lite svavel inblandat i resan mot buteljering att Jérôme kunde skriva "sans sulfites" på etiken. Det gör dock inte Jérôme, för som han säger: "Jag hatar att stanna med de tusentals hemska svavelfria viner som hela tiden kommer till marknaden."

Ett smalt och elegant vin som bjuder in till en doftande fest av saftiga körsbär och blommande violer. Ett torrt, mycket aromatiskt, nästan lockande och samtidigt fokuserat och uppfriskande vin med ett saftigt bett som bara nappar lite på slutet. Vinet lever upp till sitt namn. Det blir körsbärstid med Le Temps Des Cerises i glasen. Wow!

Vinet var med när La Revue du vin de France i sitt sommarnummer 2020 firade att Frankrike återigen öppnade upp efter månaderna av Covid-19. I ljuset av det inställda/uppskjutna cykelloppet kallade de det "Le Tour de France des Vins de Plaisir", och över 100 sidor var det en presentation av hela 1 500 viner med ett attraktivt pris-kvalitetsförhållande från yngre vinmakare. Viner som enligt Magasinet kommer att vara bland stjärnorna i nästa stora Èdition Spéciale, som kommer ut i november 2020.

Serving tips

Aperitif
Ljus fisk
Ljust kött
Mild ost

Anbefalinger

Cerise viner

Lätt & fruktig
Viner som är fruktiga och lättdruckna med en frisk syra. Cerise viner har ett feminint och elegant uttryck. Fruktprofilen domineras av röda bär och eventuella inslag från fatlagring. Servera till kraftiga vegetariska rätter, fjäderfä eller fläsk. Cerise viner kommer från områden med måttligt till svalt klimat.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, vanilj och kokos.
Vinområden Piemonte, Veneto, Toscana, Sicilien, Tyskland, Alsace, Loire, Sydafrika, Chile, Kalifornien, Australien och Nya Zeeland.
Druvor & typer Pinot noir, barbera, grenache, valpolicella och sangiovese.

Röda viner

Komplex & elegant
Viner som är komplexa, eleganta och sofistikerade. Deras elegans och komplexitet uppnås antingen på grund av ålder eller kvalitet. Vinerna är oftast av hög kvalitet och har fått den yppersta behandlingen hos producenten. Servera till rätter med vilt och svamp. Röda viner kommer från några av världens mest kända vinområden, där jordmån, tradition och hantverk går upp i en högre nivå.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, svamp, skogsbotten, kostall, tjära, tobak, torkad frukt, vanilj och kokos.
Vinområden Bourgogne, Piemonte (barolo/barbaresco), Brunello di Montalcino, Chianti, Rioja, Sicilien och Oregon.
Druvor & typer Pinot noir, nebbiolo, sangiovese, tempranillo och nerello mascalese.