Domaine de La Noblaie, Chinon Blanc Chante Le Vent 2022

249.00 kr.

Domaine de La Noblaie, Chinon Blanc Chante Le Vent 2022

category label Eko

Domaine de La Noblaie, Chinon Blanc Chante Le Vent 2022

Om produkten

För de flesta i Chinon handlar det mest om de röda Cabernet Franc-vinerna, men när Jérôme Billard återvände till familjedomänen 2003 efter att ha skaffat sig erfarenhet på själva Château Petrus i Pomerol och Dominus i Napa är det annorlunda. Han har en stor passion för Chenin Blanc och det översätts till det överraskande botrytisriket "La Part des Anges" och såg denna krispiga och gnistrande rena "Chante le Vent" skapad på frukten av cirka 50 år gamla vinstockar som står högt på en öster. -sydostläge vind på sust tuffeau sluttning.

Skörden är manuell och eftersom Chenin Blanc i synnerhet på sluttningar som vetter mot öst mognar väldigt oregelbundet, tar skördearbetaren turen upp genom vingårdarna 3-4 gånger för att plocka druvorna precis den dag de når den perfekta balansen mellan mognad och liv- ger friskhet. Klasarna är redan preparerade i vingården och återigen nere framför vingården innan hela klasarna faller direkt ner i den pneumatiska pressen. Musten får sedan stå i 24 timmar innan jäsning utan främmande jäststammar, främst i rostfritt stål. Men 2019 experimenterade Jérôme Billard även med längre skalkontakt och jäsning i gamla fat och amforor innan vinerna från de olika plockarna slutligen mognar tillsammans sur Lie i 6 månader utan malo i det rostfria stålet fram till buteljering i april.

Resultatet är ett lockande, darrande friskt vin med aromer av krispiga äpplen, päron och kaprifol som strålar på en bas av lime, mogna citroner och inte alltför beska druvor. Ganska fyllig, men först och främst aromatisk och välbalanserad och sedan med lite extra vinst på slutet i form av fin uppfriskande mineralitet. En modernistisk nästan kompromisslös version av Chenin Blanc-druvan. Synd bara att det inte finns så mycket av det för frosten kom krypande den 4 april och stal frukten från nästan 3 ha.

Serving tips

Ljus fisk
Skaldjur

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.