Domaine Bott Geyl, Crémant d'Alsace Extra Brut Bio

279.00 kr.

Domaine Bott Geyl, Crémant d'Alsace Extra Brut Bio

category label Eko

Domaine Bott Geyl, Crémant d'Alsace Extra Brut Bio

Serving tips

Fet fisk
Ljus fisk
Skaldjur

Om produkten

Det har gått några år sedan Jean-Christophe Bott överraskade oss med sitt nya mousserande vin, och från att ha varit ett framgångsrikt experiment är detta nu ett vin som Jean-Christophe är mycket stolt över.

Druvorna kommer från en liten grupp druvodlare som alla har övergått till ekologiska odlingsprinciper, eller håller på att göra det. Hälften av druvorna är Pinot Blanc och den andra hälften är ungefär jämnt fördelad mellan Chardonnay och Pinot Noir. De vinifieras separat och blandas sedan ihop till det slutliga vinet, som fylls på flaskor med lite socker och lite jäst som Jean-Christophe själv har multiplicerat. Flaskorna får sedan lugn och ro för att utveckla de fina bubblorna i minst 24 månader, vilket är mer än dubbelt så långt som minimikravet för en Crémant d'Alsace. Vinet disgorgas sedan och justeras till Extra Brut med bara 3-5g socker.

Resultatet är ett underbart mousserande vin med mycket fina och ihållande bubblor. Det är ganska fylligt, milt blommande och framför allt glittrande.

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer: Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden: Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer: Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.