Domaine Bott Gey, Riesling Grafenreben de Zellenberg 2019 Bio

379.00 kr.

Domaine Bott Gey, Riesling Grafenreben de Zellenberg 2019 Bio

category label Eko

Domaine Bott Gey, Riesling Grafenreben de Zellenberg 2019 Bio

Vår utvärdering

En fin, fyllig, distinkt, ekologisk och biodynamisk riesling, som Jean-Christophe rekommenderar öppnas och dekanteras 2-3 timmar innan servering de första 5-7 åren efter skörd. Häll upp i stora glas eftersom vinet trots dekantering behöver lite tid innan det verkligen ger sig. Och försök sedan att låta den komma på bordet för serveringar, där du annars skulle tänka i röda streck. Du kommer att bli rikligt belönad!

Om produkten

Bott-Geyl producerar 5 så kallade Lieu-Dits-viner, som alla rankas strax under familjens berömda Grands-Crus, och alla hetsar de franska såväl som de internationella recensenterna. Inte minst för att prissättningen är lite mer tillmötesgående än priserna på de formella toppvinerna. Till exempel, Robert Parkers senaste man i Alsace, Stephan Reinhardt, noterade i juni 2017 att 2014 års upplaga av denna Grafenreben "är mycket för pengarna och lagringspotentialen borde vara utmärkt här", och vinentusiastens långvariga Alsace-provare Anne Krebiehl har, 4 gånger har hon smakat vinet, varit nästan kär.

Frukten kommer från 0,6 ha. i en sluttning upp bakom Zellenberg, där de cirka 60 år gamla rieslingrankorna står i mager märgelkalksten med rötterna stadigt förankrade i berggrunden. Exponeringen är syd, sydost och just här har det visat sig att vinodlarna år efter år kan skörda druvor med stor mognad, som sedan kan bytas ut mot viner med fint spel av citrus och utmärkt mineralitet.

Skörden är manuell och druvorna är klara i källaren inom några timmar. Här undersöks de för defekter innan de pressas utan att stjälkarna tas bort. Den färska musten får sedan lugn och ro för att lägga sig och samla aromer tills efter 5-8 dagar så sakta börjar jäsningen på gamla ekfat. Jäsningen fortsätter utan temperaturkontroll i upp till 6 månader (!) beroende på mustens sockerhalt och temperaturen i källaren, och efter ett år eller mer buteljeras vinet för att mogna ytterligare i minst 12 månader innan det släpps.

Jean-Christophe Botts ambition är helt enkelt att störa så lite som möjligt, och precis som att vinrankorna inte ska ta skada av syntetiska svampar och insekticider ska det unga vinet inte heller ta skada av främmande jäststammar, kaptalisering, klarning, filtrering eller annat lömskt knep i källaren, och vinet skulle därför lätt kunna falla under begreppet naturvin.

Jean-Christophe har helt enkelt funnits så länge att han inte har något behov av att förknippas med det nya avantgardet, eller för den delen att uppfattas som ett "Enfant Terrible".

Serving tips

Fet fisk
Ljus fisk
Kryddstark mat
Skaldjur
Sushi

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.