Domaine André Rieffel, Pinot Noir Nature 2021

329.00 kr.

Domaine André Rieffel, Pinot Noir Nature 2021

Domaine André Rieffel, Pinot Noir Nature 2021

Vår utvärdering

En fräsch och aromatisk Pinot Noir, som inte på något sätt döljer sina naturliga fläskegenskaper. Lätt och transparent som Pinot Noir ska/ska finnas i Alsace. Vinbär och körsbär i en saftig takform. Inte helt lätt, men framför allt uppfriskande tack vare en fin balans av tanniner och syror.

Om produkten

Inspirerad av André Ostertag och Patrick Meyer (grundaren av den så kallade New Wave (Père de la Nouvelle Vague) och en av de 4 mytomspunna musketörerna (Les Quatre Mousquetaires)), Lucas Rieffel, tillsammans med sina vänner och stadsbarn Catherine Riss och Jean-Pierre Rietsch, naturvinsrörelsen i Alsace, och presenterar en kollektion som inte går att lägga i en låda bara sådär. Inte alls, för på senare år har Lucas Rieffel och hans biträdande vinmakare och mjölnare Émilie Cousin börjat experimentera med att mogna på äldre fat snarare än i rostfritt stål, vilket i kombination med en mycket återhållsam användning av svavel drar profilen över nära till eller hela vägen i naturvinsfamiljen.

Det gäller även denna Pinot Noir, som också med smeknamnet "Naturen" i den mån bekänner färg. Detta är frukt från en tomt på 0,8 ha. strax utanför Mittelbergheim, som kompletteras med frukt från unga vinstockar som står lite högre upp på berömda Zotzenberg, som fick Grand Cru-status när myndigheterna rullade ut hierarkin i Alsace.

Skörden är givetvis manuell och frukten transporteras de några hundra metrarna ner till källaren i 30 kilos plastlådor. Här rengörs klasarna innan en del av stjälkarna tas bort, varefter årets blandning får utveckla sin aromatiska komplexitet i flera dagar innan den förvandlas till vin i stål utan temperaturkontroll och utan främmande jäststammar. Detta följs av 6 månaders mognad på 4 till 6 gånger använda Bourgogne-fat innan den slutliga cuvéen sätts ihop i stålet och efter ytterligare några månaders mognad, men i god tid före nästa skörd, buteljeras den utan förtydligande , filtrering och med tillsats av svavel, beroende på årgång varierar från 0 till max. 15 mg. per liter.

En fräsch och aromatisk Pinot Noir, som inte på något sätt döljer sina naturliga fläskegenskaper. Lätt och transparent som Pinot Noir ska/ska finnas i Alsace. Vinbär och körsbär i en saftig takform. Inte helt lätt, men framför allt uppfriskande tack vare en fin balans av tanniner och syror.

Serving tips

Fjäderfä
Mys- & Balkongvin
Ljust kött

Anbefalinger

Cerise viner

Lätt & fruktig
Viner som är fruktiga och lättdruckna med en frisk syra. Cerise viner har ett feminint och elegant uttryck. Fruktprofilen domineras av röda bär och eventuella inslag från fatlagring. Servera till kraftiga vegetariska rätter, fjäderfä eller fläsk. Cerise viner kommer från områden med måttligt till svalt klimat.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, vanilj och kokos.
Vinområden Piemonte, Veneto, Toscana, Sicilien, Tyskland, Alsace, Loire, Sydafrika, Chile, Kalifornien, Australien och Nya Zeeland.
Druvor & typer Pinot noir, barbera, grenache, valpolicella och sangiovese.