Château Sainte Roseline, Côtes de Provence Rosé Lampe de Méduse Cru Classé 2021

349.00 kr.

Château Sainte Roseline, Côtes de Provence Rosé Lampe de Méduse Cru Classé 2021

Château Sainte Roseline, Côtes de Provence Rosé Lampe de Méduse Cru Classé 2021

Om produkten

Château Sainte-Roseline är på alla sätt en modellvingård, som alltid har gynnats av en fantastisk historia och fantastiska omgivningar. Sedan den italienska vinmakaren Marco Bealessio blev inbjuden ombord har slottet till och med flyttat upp till toppen av den lilla exklusiva klubben av Provence-producenter, som sedan 1955 utan de stora protesterna, och 22 år innan Provence fick sin officiella AOC., Har skrivit Cru Classé på flaskorna.

Ja, Château Sainte Roseline är när det gäller deras tre bästa viner Cuvée La Chapelle, Cuvée Sainte-Roseline och denna Cuvée Lampe de Méduse en av de 2-3 säkraste kartorna under hela resan från Marseilles till Nice!

Vinet lanserades 1950 efter att dåvarande ägare baronessan Rasque Laval hade designat den distinkta flaskan, som avger en karakteristisk djup "klump" om man slutar hälla innan hälften av flaskan töms. Och därmed fångar designen på det vackraste sättet myten om medlemmarna i det så kallade Bacchianska broderskapet "Odre Illustre des Chevaliers de Méduse" som förutom att reglera och kontrollera vinproduktionen på 1600-talet också utmärker sig genom att vara extremt törstig . Således bör man erkänna att de kunde "Lamper le vin" (tömma en flaska i en stor klunk) innan de satte sig vid bordet. Så när vi hör den mysiga klumpen idag påminns vi om att vi inte riktigt har samma format som Méduse riddare på den tiden!

Cuvée Lampe de Méduse rosé är det centrala signaturvinet från Château Sainte-Roseline och den italienska vinmakaren Marco Bealessio, och även om det så småningom innehåller frukt från cirka 50 hektar. av slottets egna vingårdar är det vinet som först säljs ut.

Skörden sker på natten och tidigt på morgonen, och för att säkerställa optimal kvalitet sorteras druvorna noggrant vid ankomsten till vingården innan resan går upp i de pneumatiska pressarna i en syrefri miljö. Därefter får hälften av den frilöpande musten lösa sig i upp till åtta dagar, medan den andra halvan omedelbart bringas till jäsning i rostfritt stål. Därefter mognar de olika vinerna "sur Lie" fram till december, då den slutliga Cuvée kombineras och efter ytterligare 4-5 månaders mognad, filtreras och flaskas.

Resultatet är en härlig Provence-rosé, som ges i den helt ljusa känslan av tiden, nästan inte längre rosa nyans och sedan överraskar med sin relativa fyllighet och sin nyanserade och vackra blommiga profil. Den öppnar med en spännande kryddig näsa jordad i sura vinbär, gula mirabeller, saftiga jordgubbar och blommande äppelträd som samlas i en fascinerande helhet. På en gång smal och insisterande med några mogna citrusnoter som skapar en nästan svärmande saftighet som så småningom rungar i havssaltmineralitet. Det blir inte mycket bättre. Och då spelar det ingen roll att flaskan är underbar och historien är bra!

En lyxig rosé som kommer att exciteras som aperitif och vara den vackraste tänkbara följeslagaren till ett brett utbud av fisk- och skaldjursrätter i sällskap med färska grönsaker.

Serving tips

Aperitif
Fet fisk
Ljus fisk
Skaldjur

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.

Cerise viner

Lätt & fruktig
Viner som är fruktiga och lättdruckna med en frisk syra. Cerise viner har ett feminint och elegant uttryck. Fruktprofilen domineras av röda bär och eventuella inslag från fatlagring. Servera till kraftiga vegetariska rätter, fjäderfä eller fläsk. Cerise viner kommer från områden med måttligt till svalt klimat.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, vanilj och kokos.
Vinområden Piemonte, Veneto, Toscana, Sicilien, Tyskland, Alsace, Loire, Sydafrika, Chile, Kalifornien, Australien och Nya Zeeland.
Druvor & typer Pinot noir, barbera, grenache, valpolicella och sangiovese.