Chateau de la Maltroye, Bourgogne Aligoté 2022

349.00 kr.

Chateau de la Maltroye, Bourgogne Aligoté 2022

Chateau de la Maltroye, Bourgogne Aligoté 2022

Vår utvärdering

Verkligen en Aligoté som bryter sig loss från de bittra och syrliga versionerna av vinet, som är som bäst när det finns en flaska Crème de Cassis i närheten och det förvandlas till den franska cocktailen Kir. Vinstockarnas ålder och fatlagringen flyttar vinet bort från det typiska Aligoté-uttrycket, och även om det fortfarande finns en stålig syra närvarande, känns också en intensitet som snarare drar tankarna i riktning mot Chardonnay än Aligoté. Ett tankeväckande bevis på att man måste vara försiktig med att generalisera i vinvärlden.

Om produkten

Detta kan vara ett av de sista vinerna från den perfektionistiska nästan excentriske Jean-Pierre Cournut på Château de la Maltroye. Bourgogneexperten Bill Nanson, som brukar ha fingret på pulsen i sin Burgundy Report, kunde i alla fall, strax före skörden 2023, vidarebefordra vad han kallade lite mer än ryktet om att Jean-Pierre Cournut hade gett upp. få själv plocka sina druvor och att hela skörden skulle lämnas/säljas till Pierre-Yves Colin-Morey och Pierre Vincent Girardin.

Jean-Pierre Cournut, som ursprungligen utbildade sig till ingenjör och under ett antal år arbetat för Dassault-Aviation, kom hem till gården 1993 och har sedan dess använt sina kunskaper från sitt yrke för att genomföra en rad tekniska förbättringar i källaren och att dra produktionen i en mer hållbar riktning, och under hela det nya årtusendet har pilen bara pekat åt ena hållet för Château de la Maltroye, och det var upp. Det saknades bara en liten bit innan patiensen skulle utvecklas på vackraste sätt: En nästa generation som var intresserad av att lyfta livsverket ytterligare.

Det är alltså en av de mest respekterade, mest perfektionistiska och detaljorienterade vinmakarna i hela Côte-de-Beaune, som därmed kan ha levererat sin sista kollektion, och det är vackert att vinerna återigen glittrar ända upp från nästan oförstörbar Grand Cru från några rader av gamla vinstockar i själva Bâtard-Montrachet-fältet, ner till denna Aligoté, som startar festen.

Vi skriver "ned till" eftersom Aligoté är den något mindre prestigefyllda medlemmen av Pinotfamiljen, som ofta odlas på platser där Chardonnay och Pinot Noir inte skulle lyckas. Så är nästan fallet med denna Aligoté, där frukten kommer från en handfull små skiften på totalt 0,9 ha., alla belägna ner till vägen D974 strax utanför appellationen Chassagne-Montrachet. Men den stora skillnaden är att det är vinstockar som planterats på 1950- och 1970-talen och att Jean-Pierre Cornut tar sina Aligoté-druvor på lika stort allvar som Chardonnay-druvorna på Premier Cru-fälten. Det vill säga utan eller med mycket blygsam användning av herbicider, insekticider och fungicider och med hård beskärning av rankorna för att få bästa möjliga koncentration och kvalitet i frukten.

Skörden är manuell och klasarna rensas både i vingården och uppe i vingården innan hela klasarna pressas och efter en kall förjäsning omvandlas till vin i rostfritt stål vid en temperatur som aldrig får överstiga 20 grader . Därefter fatmognad i 10-12 månader (inga nya fat) med en batongregim som varierar beroende på årgång och smaker av vinet på de enskilda faten innan en lätt filtrering, blandning av den slutliga cuvéen och buteljering.

Serving tips

Fet fisk
Ljus fisk
Skaldjur

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.