Om produkten
Antídoto är den spanska termen för "motgift" och det är precis vad detta vin var tänkt att vara när den franske vinmakaren Bertrand Sourdais lanserade det för första gången hösten 2011. Ett "motgift" mot alla "sexlösa" viner som envisades med att skjuta fram, skapad på frukten av "manipulerade" Tempranillo-kloner, planterade på mäktiga tomter i de lägre liggande områdena i Ribera de Duero.
Bertrand Sourdais hade precis gått igenom en olycklig skilsmässa från Dominio de Atauta, där han i 10 år hade firat stora triumfer med viner skapade på vitaliserade gamla vinstockar, men nu ville nya ägare in på en väg som handlade mer om mainstream, och Bertrand Sourdais gjorde det. vill inte gå!
Tillsammans med sin vän och David Hernando började han köpa och hyra högt belägna tomter med gamla vinstockar uppe mellan Aranda de Duero och Soria i den övre delen av Duerodalen och på vägen hyrde de vinkällare först i Quemada och sedan La Vid, där de första 6 årgångarna av denna föddes.
2016 hade dock tillräckligt med pengar skrapats ihop för att Bertrand Sourdais skulle kunna investera i toppmodern utrustning och sätta upp sin egen källare i några övergivna byggnader i San Esteban de Gormaz. En källare som givetvis har fått namnet Bodegas Antídoto y Dominio de Es!
Frukten kommer från efter hand mer än 750 mikrotomter med 30 till mer än 100 år gamla vinstockar i San Esteban-området, som Bertrand och David antingen äger eller kontrollerar och överallt arbetar de hand i hand med de inblandade vinodlarna enl. ett så kallat "organiskt avtal" .
Skörden är manuell med sortering både i vingården och vid ankomst till källaren. Deljäsning görs med hela druvklasar och för att förädla vinet och för att undvika bittra tanniner pumpas den jäsande musten bort från stjälkar, frön och druvskal så fort Bertrand bedömer att det finns tillräckligt med färg för att konsumenterna inte ska bli "skrämd". Vinet mognar i 8 månader på nya (15%) och använda franska 600 liters fat innan det buteljeras utan föregående klarning eller filtrering.