Bodegas Antidoto, Ribera del Duero Antidoto 2022

279.00 kr.

Bodegas Antidoto, Ribera del Duero Antidoto 2022

Bodegas Antidoto, Ribera del Duero Antidoto 2022

Vår utvärdering

Ett spännande vin som återigen kommer med en fräschör och en nästan feminin finess, som tar avstånd från den mycket mörka och våldsamma stil som kännetecknar många andra viner från Ribera del Duero. Härliga toner av björnbär och hallon, svarta vinbärsblad, viol och salvia. Fyllig, aromatisk och driven framåt av en aptitretande salt mineralitet, som tillsammans med fortfarande distinkta men finkorniga tanniner ger en härlig livlighet till paletten.

Om produkten

Antídoto är den spanska termen för "motgift" och det är precis vad detta vin var tänkt att vara när den franske vinmakaren Bertrand Sourdais lanserade det för första gången hösten 2011. Ett "motgift" mot alla "sexlösa" viner som envisades med att skjuta fram, skapad på frukten av "manipulerade" Tempranillo-kloner, planterade på mäktiga tomter i de lägre liggande områdena i Ribera de Duero.

Bertrand Sourdais hade precis gått igenom en olycklig skilsmässa från Dominio de Atauta, där han i 10 år hade firat stora triumfer med viner skapade på vitaliserade gamla vinstockar, men nu ville nya ägare in på en väg som handlade mer om mainstream, och Bertrand Sourdais gjorde det. vill inte gå!

Tillsammans med sin vän och David Hernando började han köpa och hyra högt belägna tomter med gamla vinstockar uppe mellan Aranda de Duero och Soria i den övre delen av Duerodalen och på vägen hyrde de vinkällare först i Quemada och sedan La Vid, där de första 6 årgångarna av denna föddes.

2016 hade dock tillräckligt med pengar skrapats ihop för att Bertrand Sourdais skulle kunna investera i toppmodern utrustning och sätta upp sin egen källare i några övergivna byggnader i San Esteban de Gormaz. En källare som givetvis har fått namnet Bodegas Antídoto y Dominio de Es!

Frukten kommer från efter hand mer än 750 mikrotomter med 30 till mer än 100 år gamla vinstockar i San Esteban-området, som Bertrand och David antingen äger eller kontrollerar och överallt arbetar de hand i hand med de inblandade vinodlarna enl. ett så kallat "organiskt avtal" .

Skörden är manuell med sortering både i vingården och vid ankomst till källaren. Deljäsning görs med hela druvklasar och för att förädla vinet och för att undvika bittra tanniner pumpas den jäsande musten bort från stjälkar, frön och druvskal så fort Bertrand bedömer att det finns tillräckligt med färg för att konsumenterna inte ska bli "skrämd". Vinet mognar i 8 månader på nya (15%) och använda franska 600 liters fat innan det buteljeras utan föregående klarning eller filtrering.

Serving tips

Biff på grillen
Fjäderfä
Ljust kött
Mörkt kött
Tapas

Anbefalinger

Lila viner

Kraftig & fruktig
Viner med stor intensitet, fruktighet och power. Viner som är mörka och mycket mogna i fruktbilden. Servera de kraftiga och intensiva vinerna med rött kött, kraftiga grytor eller BBQ. Lila viner kommer ofta från områden med mycket sol och värme. Lila starkvin serveras med blåmögelost och chokladdesserter.
Aromer Svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär, plommon, blåbär, söt lakrits, söt tobak, kanderade bär, kaffe, choklad, vanilj och kokos.
Vinområden Södra Frankrike, Spanien, Portugal, Ribera del Duero, Priorat, södra Italien, Kalifornien, Argentina och Australien.
Druvor & typer Cabernet sauvignon, merlot, tempranillo, syrah, grenache, primitivo/zinfandel, negroamaro, carmenere och malbec.